magyar zászló eu európai unió brüsszel vétó
Uniós források

Fontos levelet kapott Brüsszeltől Magyarország: ezekre a kérdésekre várják a választ az EU-s pénzekért cserébe

Portfolio
A Politico pénteki értesülései igaznak bizonyultak: valóban levelet kapott az Európai Bizottságtól Lengyelország és Magyarország, amelyben jogállamisági kérdéseket feszegetnek – számol be a hírről legújabban a Financial Times.

 A levelekben a bizottság

  • az igazságszolgáltatás függetlenségével és az uniós jog tiszteletben tartásával kapcsolatban a lengyel kormánynak, valamint
  • a közbeszerzésekkel, az összeférhetetlenség kockázatával és a korrupcióval kapcsolatban a magyar kormánynak tett fel kérdéseket.

Az országoknak két hónap áll rendelkezésükre a válaszadásra és ettől függ, hogy elindítják-e velük szemben a jogállamisági mechanizmust, ami akár az EU-s pénzek megvonásával járhat.

A Financial Times által megszerzett levelek szerint Varsó esetében a bizottság hosszúra nyúló jogi csatározásra számít a lengyel bírósági rendszer kapcsán, amely a bizottság szerint veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét és azokat az alapvető jogi kötelékeket, amelyek egyben tartják az EU-t. Varsó és Brüsszel között októberben hágott tetőfokára a feszültség, amikor is a lengyel alkotmánybíróság kimondta, hogy az EU egyes alaptörvényei nem egyeztethetőek össze a lengyel alkotmánnyal.

A lap szerint a Varsónak és Budapestnek küldött levelek még nem jelentik a jogállamisági mechanizmus formális elindítását, de egy lépést jelentenek a felé.

Magyarországtól a közbeszerzésekkel, az összeférhetetlenség kockázatával és az EU-s források kiosztásánál felmerülő korrupcióval kapcsolatban kérdeztek.

Brüsszel azt kérte a magyar kormánytól, hogy küldjenek egy, 10 embert vagy csoportot tartalmazó listát, akik az EU-s agrártámogatásokból a legnagyobb mértékben részesültek.

A közbeszerzésekkel, az összeférhetetlenség kockázatával és az EU-s források kiosztásánál felmerülő korrupcióval kapcsolatban a lengyel kormány számára is tett fel kérdéseket a bizottság.

Mindeközben mintegy 360 milliárd forintnyi EU-támogatást küldött október elejétől november elejéig Magyarországnak az Európai Bizottság a 2014-2020-as fejlesztési időszak terhére:

Címlapkép: Getty Images

putyin biden
Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
koronavirus vakcina
aram_energia
forint
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv