brusszelsajat1500
Uniós források

Kiderült: még 40 milliárd forintnyi EU-pénzt kap Magyarország a járvány hatásainak helyreállítására

Portfolio
A friss gazdasági adatok alapján felosztotta az Európai Bizottság a tagállamok között a 2022-re járó 11 milliárd eurónyi REACT-EU forrást és kiderült, hogy Magyarország folyó árakon 104,4 millió euróra lesz jogosult, ami a mostani 370 körüli euróráfolyam mellett mintegy 38,6 milliárd forintnyi kohéziós politikai támogatást jelent.

REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe) a NextGenerationEU csomag része, és folyó árakon 50,6 milliárd eurónyi kiegészítő finanszírozást biztosít a tagállamok által vitt kohéziós politikai programokra 2021-ben és 2022-ben, amelyet 2023 végéig kell felhasználni. A teljes keretet két részletben bocsátják a tagállamok rendelkezésére: 2021-ben mintegy 40 milliárd eurót adnak, amelyből 36,6 milliárdot már le is kötöttek  különböző intézkedésekkel, főleg a válság kezdetén hozott sürgősségi intézkedések és a hosszú távú válságelhárítás közötti szakadék áthidalására használták fel.

Ebből a közel 40 milliárdból 881,2 millió eurót kapott Magyarország és mostanáig ebből viszonylag keveset, csak 411,5 millió eurót használt fel (társított hozzá programokhoz) a magyar kormány.

A fennmaradó közel 11 milliárd eurónyi forrást most osztották fel. A juttatások az országok GDP-jén, munkanélküliségén és ifjúsági munkanélküliségén alapulnak. Emellett a bontás figyelembe veszi a koronavírus-világjárványnak a tagállamok gazdaságaira gyakorolt hatását a 2021. október 19-i statisztikai adatok szerint. Mindezek alapján a 2022-es évre 104,4 millió eurónyi forrás jut Magyarországnak.

A további REACT-EU források birtokában a tagállamok további helyreállítási intézkedéseket hajthatnak végre – javítva az egészségügyi ellátórendszerek és a vállalkozások ellenálló képességét és növelve a legkiszolgáltatottabb csoportok támogatását–, egyúttal pedig elősegíthetik a zöld és digitális prioritások megvalósítását annak érdekében, hogy intelligens, fenntartható és kohéziót erősítő helyreállítás valósuljon meg.

Címlapkép forrása: Portfolio

koronavirus antitest gén
dubaj emirátusok dubai
oltásellenes vakcina
putyin biden
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv