Előfizetői tartalom

Megjött a fontos bírósági indítvány a magyar jogállamisági ügyben

Portfolio
El kell utasítani Magyarország és Lengyelország azon keresetét, amelyet a jogállamiság elveinek a megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer ellen nyújtottak be - olvasható Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok csütörtökön megjelent indítványában. Ez azt jelenti, hogy - bár az indítvány végső következtetése nem köti az Európai Bíróságot - kicsi az esély arra, hogy a magyar kormány győzelemre tudja vinni ezt az ügyet az Európai Bizottság ellenében. A következő hónapokban tehát beindulhat a jogállamisági mechanizmus a két tagállam ellen, mutatjuk, mire számíthatunk az előttünk álló időszakban. A bejelentésre gyorsan reagált Varga Judit igazságügyi miniszter, aki azt hangsúlyozta, hogy az indítvány csak egy vélemény.

Szerdai cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy miért fontos a most megjelent főtanácsnoki dokumentum. Ez az indítvány ugyanis arról szól, hogy a jogállamisági rendeletről szóló perben mit javasol az Európai Bíróságnak. A rendelet az uniós pénzekkel kellően szorosan összefüggő jogállamisági ügyekben ad szankciós lehetőséget az Európai Bizottság kezébe a tagállamokkal...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái