napelem csaladi haz teto
Uniós források

Itt a kormány költségvetési szigorának első áldozatai: a napelemes kivitelezők várhatnak a pénzükre (2.)

Portfolio
A kormány múlt héten bejelentett 350 milliárd forintos költségvetési kiigazító csomagja miatt egyelőre nem jutnak pénzükhöz azok a kivitelezők, akik egy már lezárt uniós napelemes és energiahatékonysági pályázatban elvégezték a munkákat, mert számukra az esedékes folyósításokat minisztériumi utasításra nem fizethetik ki – jelezte a Portfolio-nak egy pályázati forrás. Frissítés! December 18-án szombaton délután kiadott egy közleményt az MFB, amiben azt hangsúlyozta, hogy zavartalanul folyik az uniós hitelporogramok kifizetése is, így tehát még jövő év elejéig sem kell várnia a pénzére a folyósítási fennakadásról esetlegesen levelet kapott érintetteknek: a folyósításokban nincs, illetve nem lesz fennakadás még az év végéig sem.

A forrás azt jelezte, hogy több végső kedvezményezett is ugyanazt a levelet kapta a már régebben lezárt lakossági energiahatékonysági és megújuló energiás uniós pályázat kapcsán (a vidéki régióknak a GINOP 8.4.1/A-17, a központi régiónak pedig a VEKOP-5.2.1-17 kódszámú kiírás szólt). Ezeknél a pályázati projekteknél már zajlik/lezajlott a megvalósítás, azaz a kivitelezők az állam által kifizetett uniós forrásból elvégzik a munkákat, a pénzt pedig az érintett magánszemélyek egy hitelkeretként akár 20 évig kamatmentesen törlesztik.

Hangsúlyozzuk tehát, hogy nem azt a pályázatot érinti a jelek szerint a költségvetési kiigazítás, amely most december 6-án indult el néhány dunántúli megyében, aztán 13-án újabb megyékben is megnyílt, hanem egy évekkel ezelőtt megnyitott, már lezárt pályázatról. Arról, hogy milyen okok vezethettek a kormány költségvetési kiigazító programjához, egy minapi elemzésünkben részletesen írtunk.

A forrás jelzése szerint az alábbi leveleket kapta minden általa ismert végső kedvezményezett ennél a régebbi energiahatékonysági és megújuló energiás (döntően napelemes) pályázatnál:

„Tisztelt Végső Kedvezményezett! Ezúton tájékoztatjuk, hogy a költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről szóló 1888/2021. (XII. 9.) Korm. határozat és a vonatkozó költségvetési fejezetet irányító minisztérium döntése alapján az MFB Zrt.-n és a Közvetítőn kívül álló okból a kölcsönszerződés alapján esedékes folyósítás(ok) teljesítésére jelenleg nincs lehetőség. Az akadály megszűnését követően a Közvetítő haladéktalanul intézkedik a folyósítás(ok) teljesítése érdekében. Kérjük szíves megértésüket és türelmüket!”

Amint azt a forrás is jelzi: ezeknél a pályázati projekteknél a kivitelezők legalább 50%-os, de akár 100%-os utófinanszírozással végzik el a munkákat, így tehát a lakossági szereplő által megnyert pályázat keretében megcsinálják a feladatokat, majd annak teljesítés igazolása alapján a számla ellenében kérik az ütemes folyósítást a program pénzügyi közvetítőjétől (MFB Pont üzemeltetésére jogosult hitelintézettől). A fenti levél azonban arra figyelmeztet, hogy a kormány által múlt héten elrendelt költségvetési kiigazításnak ez a GINOP-os és VEKOP-os program bizonytalan ideig „áldozatául esett", azaz ezen programokból egyelőre nem lehet a kivitelezők felé pénzt kifizetni.

Ez azt jelenti, hogy a kivitelező az általa elvégzett munka még ki nem fizetett ellenértékét egyelőre nem kapja meg, kénytelen az elvégzett munkái költségeit bizonytalan ideig saját maga finanszírozni.

Az ügyben kerestük a két konkrét lakossági pályázatot koordináló MFB-t, hogy helyt álló-e a fenti információ, illetve értelmezés, továbbá várhatóan meddig lesz érvényben ez a folyósítás blokkolás, és mekkora összeget nekm kapnak meg egyelőre a kivitelezők (a benyújtott kivitelezői számlák ellenértéke). Amint kapunk válaszokat, frissítjük a cikkünket.

Címlapkép forrása: Getty Images

cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
beruhazas