napelem ház tető
Uniós források

Bréking! - Meghosszabbítják a lakossági napelemes pályázat beadási határidejét

Portfolio
Húsz nappal, azaz csaknem három héttel meghosszabbodik az ország egész területén a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési EU-pályázat – jelentette be szerda reggel az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Melyek az új benyújtási határidők?

Ez azt jelenti, hogy azoknak a megyéknek, amelyek számára már december 6-án megnyílt a pályázat beadási lehetősége és eddig úgy volt, hogy december 27-én be is zárul, most kaptak 20 nap további lehetőséget a pályázat beadására. Ugyanígy minden további megye esetén is kitolták 20-20 nappal a beadási határidőt. Így tehát az új határidők:

 • Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye lakosai számára január 16-án 18:00 órára változik a pályázat beadási határideje.
 • Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye lakosai számára január 23-án 18:00 óráig kitolják a beadási határidőt.
 • A két nappal ezelőtt, december 20-án megnyitott harmad harmadik pályázati szakaszban (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakosai) jövő január 30-án 18:00 órára módosul a beadási határidő.
 • A negyedik, utolsó szakaszban (Budapest és Pest megye lakói számára) majd csak december 27-én 17:00 órától indul a beadási lehetőség, és ők február 6-án 18:00 óráig nyújthatnak be pályázatot.

Mindezt már át is vezették a pályázati felhívás szövegén, ami táblázatos formában így néz most ki:

A döntés háttere és a folyamat további része

Az ITM hivatalosan a nagy érdeklődésre való tekintettel lépte meg azt, hogy az ország összes megyéje és a főváros számára 20-20 nappal kitolta a pályázat beadási határidőt. Emellett nyilván az összetett pályázattal járó ügyintézés, illetve az ünnepek körüli munkaszünet is közrejátszhatott abban, hogy a pályázók érdekét nézve a tárca adott még 20-20 napot a pályázatokra.

Egy-egy földrajzi térségen belül egyébként mindegy, hogy mikor adják be a pályázatot az első fordulóban (ez zajlik most országszerte, a következő forduló majd csak jövő ősszel nyílik meg), csupán az a lényeg, hogy a határidő előtt bemenjen elektronikusan a rendszerbe a kérelem. A benyújtás feltétele az előzetes kivitelezői megállapodás megkötése valamelyik regisztrált vállalkozóval (már több, mint 1300 cég elérhető a hivatalos oldalon), ez azonban nem jelenti automatikusan a támogatási kérelem kedvező elbírálását. A kiírók összevárják az adott térség/megye összes pályázatát, és csak a beadás lezárása után kezdődnek meg a kiértékelések és a kapott pontszámok alapján a sorrendbe rendezés.

A pályázat kiértékelése úgy néz ki, hogy a jövedelmi feltételeket teljesítő pályázók egy objektív rendszer alapján kapnak pontszámot, amely előnyben részesíti a gyermeket nevelőket és a fejlesztendő járásokban élőket. Összesen 7 pontot lehet elérni és ahhoz, hogy kihirdethessék, kik a nyertesek, előtte csökkenő sorrendbe állítják a pontszámokat és megnézik, hogy mennyi pályázat fér bele az adott megyére megszabott első pályázati keretösszegbe.

A pályázat lényege röviden

 • A magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (RRF) keretében valósul meg a pályázat és a tervek szerint akár 35 ezer család rezsiterhei csökkenhetnek a kétféle támogatott beruházási cél mentén.
 • A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke bruttó 2,9 millió forint, fűtéskorszerűsítéssel együtt 11,3 millió forint.
 • A pályázat kódja: RRF-6.2.1, címe: „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”.
 • A pályázat keretében kizárólag az alábbi két különböző műszaki tartalom egyikére igényelhető támogatás: (1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése, VAGY (2) tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje.
 • Pályázók köre: nagykorú természetes személy (magánszemély), a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmüknek egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé essen.
 • Vissza nem térítendő támogatás igényelhető, ahol a támogatás intenzitása: 100%.
 • Támogatásban várhatóan közel 35 ezer család részesül. Pályázatokat 4 ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal, de rögzített megyei támogatási keretre lehet benyújtani.
 • A beruházás csak a Regisztrált kivitelező listából választott, szerződött kivitelezővel valósítható meg.
 • A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés.

A pályázatról készült legutóbbi részletes összefoglaló anyagunk:

Címlapkép forrása: Getty Images

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
beruhazas