magyar zászló eu európai unió brüsszel vétó
Uniós források

Újabb kölcsönt kért Magyarország a koronavírus-válság miatt, Brüsszel pedig rábólintott

Portfolio
Az eddig igényelt 504 millió eurón felül további 147 millió eurónyi, mintegy 54 milliárd forintnyi kölcsönt kért Magyarország a koronavírus-válság enyhítésére felállított munkaerőpiaci programból, a SURE-ból és ezt jóváhagyta az Európai Bizottság – derült ki a testület keddi döntési listájából.

Ennek nyomán most azt javasolja a Bizottság a tagállamokat tömörítő Tanácsnak, hogy ők is hagyják jóvá a kedvezményes kölcsön folyósítását célzó a magyar kérelmet. A jóváhagyás esetén az ország teljes támogatása 651 millió euróra emelkedne a SURE keretében. Az első két folyósításról a híreink:

A SURE a koronavírus-világjárványra adott válaszként a munkahelyek és a munkavállalók védelmére irányuló átfogó uniós stratégia kulcsfontosságú eleme. E kölcsönök segítséget nyújtanak Magyarországnak a koronavírus-világjárványra válaszul bevezetett új önálló vállalkozói jövedelemtámogatási rendszerrel és a vállalatoknak a munkavállalók megtartása érdekében nyújtott adókedvezmények kiterjesztésével kapcsolatos költségek fedezésében.

A Magyarországgal kapcsolatos fejlemény egyébként nem egyedi kérés, hanem a hetedik a tagállamok sorában. Előtte Belgium, Ciprus, Görögország, Lettország, Litvánia és Málta is azon felüli hitelkeretet kért, mint amennyit tavaly megállapítottak számukra a SURE programon belül.

A teljes 100 milliárd eurós SURE-keretből eddig a Bizottság már 89,6 milliárd eurót folyósított 19 tagállamnak, és a fennmaradó hitelfelvételi műveleteket 2022-ben kívánja végrehajtani. Ezzel párhuzamosan a 100 milliárdos keretből az igénylések együttes volumene a magyar kéréssel együtt 94,4 milliárd euróra emelkedett, így tehát még további 5,6 milliárd eurónyi keretet igényelni.

Címlapkép forrása: Getty Images

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
beruhazas