Didier Reynders unios biztos lengyel penzbirsag
Uniós források

Nem értettek a lengyelek a szép szóból, a legdurvább EU-pénzes szankcióhoz nyúl Brüsszel

Portfolio
Napi másfél millió eurónyi bírságot görget maga előtt a lengyel kormány amiatt, mert nem akarja végrehajtani az Európai Bíróság két jogerős ítéletét, ezért rövidesen 69+50 millió eurónyi összegről fog fizetési felszólítást küldeni az Európai Bizottság a lengyel kormánynak; ha pedig ezt nem teljesítik a lengyelek, akkor ennek az összegnek kamatokkal megnövelt részét zárolni fogja a Lengyelországnak szóló EU-támogatásokból a brüsszeli testület – jelezte a Financial Timesnak az Európai Bizottság igazságügyi biztosa.

Didier Reynders (címlapképünkön) jelzése gyakorlatilag a legkeményebb pénzügyi retorziót jelenti, amit az Európai Bizottság végre tud hajtani ilyen esetekben egy tagállammal szemben és ezt a jelek szerint meg is fogja tenni (előtte 60 napos fizetési haladékot ad a lengyeleknek). Így tehát ha a lengyelek nem fizetnek a jogerős bírósági ítéletek alapján, akkor már most bő 120 millió eurónyi (mai árfolyamon kb. 43 milliárd forintnyi) EU-támogatásuk végleges elbukásával néznek szembe.

Ahogy halad előre az idő, úgy lesz ez az összeg egyre nagyobb, napi másfél millió euróval. Persze erre fenyegethetnek a lengyelek azzal (meg is tették), hogy akkor ők elkezdik nem-teljesíteni az EU-büdzsé felé a befizetéseiket, de ahogy arra az uniós biztos figyelmeztetett a cikkben: a lengyelek nettó haszonélvezői a játéknak, így tehát a végén ők fognak sokkal nagyobbat bukni, ha így folytatják.

A két ügy, amelyben már az Európai Bíróság jogerős ítélete is megszületett, de azokat nem akarja végrehajtani a lengyel kormány és ezért napi pénzbírság kiszabását szorgalmazta az Európai Bizottság, amit az uniós bíróság helyben is hagyott:

  • A lengyel fegyelmi kamara lényeges kereteinek a megszüntetése és a felfüggesztett, elmarasztalt bírók visszahelyezése. Itt a jogerős ítéletet huzamosabb ideje nem hajtja végre a lengyel kormány, ezért napi 1 millió eurós bírság kiszabását kezdeményezte a brüsszeli testület, amit az uniós bíróság ki is szabott.
  • A lengyelországi turow-i lignitbányát be kellene zárni cseh környezetvédelmi aggályok miatt, amit az uniós bíróság is helyben hagyott, de a lengyelek nem léptek semmit a bezárás felé és ezért itt napi félmillió eurós bírságot szabott ki az uniós bíróság. Ebben a vitában egyébként az FT utal rá, hogy van némi közeledés a cseh és a lengyel kormány között.

Reynders egyébként a lapnak azt is jelezte, hogy miközben vannak eseti kedvező szignálok a lengyelekkel folytatott jogállamisági vitában, de összességében a trend negatív, azaz a koronavírus-járványhoz hasonlóan újabb és újabb hullámokban tesz olyanokat a lengyel kormány, illetve az igazságszolgáltatás, ami sérti a jogállami elvárásokat. Így összességében a tartós vita még mindig a romlás, nem a javulás felé halad.

Ennek egy másik következménye, hogy a Bizottság továbbra sem fogadta el a 36 milliárd eurós támogatással is járó lengyel helyreállítási tervet (a magyart se, a választásokig nem is fogja), így valójában pénzügyi értelemben a lengyel kormány stratégiája fenntarthatatlan, előbb-utóbb engednie kell a brüsszeli elvárásoknak.

Korábban egy teljesen másik EU-támogatási ügyben a pénzügyi szankció (támogatások blokkolása) vezetett odáig, hogy a lengyel helyhatóságok végül meghátráltak:

Címlapkép forrása: Claudio Centonze, Európai Unió, az Európai Bizottság médiatára

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
europai bizottsag