FONTOS Meglepő helyre vezetett Putyin első külföldi útja a háború kitörése óta – Miért fontos Moszkvának a világ egyik legszegényebb országa?
Mateusz Morawieczki Ursula von der Leyen helyreallitasi terv
Uniós források

Kiderült: napokon belül rábólinthat Brüsszel a lengyel helyreállítási tervre

Portfolio
Miután kedden megszellőztette a közeli alku lehetőségét az Európai Bizottság alelnöke a lengyel helyreállítási tervről, szerda délelőtt arról beszélt a lengyel miniszterelnök is (képünkön balra), hogy a megállapodás várhatóan néhány napon belül tényleg összejöhet; és mindezt akár június 2-án látványosan is szentesíthetik Varsóban egy aláírási ceremónián Ursula von der Leyen (középen) látogatásával – derült ki a legfrissebb fejleményekből.

Arról, hogy rövidesen összejöhet az alku, május 18-án a Politico írt brüsszeli források alapján, aztán tegnap az uniós pénzügyminiszterek ülése után arról beszélt Valdis Dombrovskis bizottsági alelnök a Financial Times tudósítása szerint, hogy tényleg napokon belül véglegesíthetik a 24 milliárd eurónyi támogatást és 12 milliárd eurónyi hitelt tartalmazó lengyel helyreállítási tervet. Azt is hozzátette azonban, hogy maradtak még nyitott kérdések a lengyel bírósági rendszer függetlenségét illetően, így nem lehet biztosra venni az alkut.

Ezután ma délelőtt Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök egy sajtótájékoztatón azt mondta a lengyel PAP hírügynökség beszámolója szerint, hogy tényleg van arra esély, hogy a következő napokban megszületik a megállapodás, ami után néhány hónapos távon jöhetnek majd az első folyósítások Brüsszelből.

A Dziennik Gazeta Prawna lengyel lap névtelen forrásokra írva azt is jelzi: június 2-án érkezhet Varsóba Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök, hogy a helyreállítási program jóváhagyását bejelentsék, igaz vannak még bizonytalanságok a bírósági reform mérföldkövei kapcsán a lengyel koalíciós kormányon belüli ellentétek miatt. Így lehet, hogy bár a programot hivatalosan elfogadják, de egyelőre folyósítás nem lesz belőle augusztus-szeptemberben sem, csak azután, hogy a három feltételt tényleg teljesíti a lengyel kormány. Amint megírtuk: Ursula von der Leyen korábban azt jelölte meg feltételként, hogy egyrészt le kell bontani a lengyel fegyelmi kamarát, új kereteket kell alkotni erre és a jogtalanul elbocsátott bírókat vissza kell helyezni állásukba.

Közben a Rzeczpospolita azt írta ma, hogy várhatóan a 2021-2027-es lengyel Partnerségi Megállapodást is aláírhatják rövidesen a regionális fejlesztési miniszter interjúja alapján.

A fentiekre a lengyel zloty tegnap délután kicsit erősödött az euróval szemben 4,59-ig, aztán a borongósabb hangulatban ma délutánra esett 4,62 közelébe esett, de a forint még nagyobbat esett, így a forint a zlotyval szemben új történelmi mélypontra bukott 4,84 felett.

eurpln220525
eurhufnapi220525
pőlnhuf220525

Címlapkép forrása: Valeria Mongelli/Hans Lucas/Bloomberg via Getty Images

velencei-to
capa-voros-tenger
ukrajna-terkep-europa
kigyo-sziget-falfestmeny-kijev-ukrajna-orosz-ukran-haboru
erdotuz-forrosag-hoseg-gorogorszag-gorog-fovaros-athen-tuzoltas
repuloter-repter-repules-biztonsagi-ellenorzes-csomag-borond-utazas
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
eu európai unió brüsszel