fitch ratings hitelminősítő
Uniós források

Váratlanul megszólalt a Fitch is Magyarországról

Portfolio
Kedvezőtlen lenne az uniós finanszírozás elmaradása Magyarország számára Fitch szerint, amely péntek este megjelent közleményében azt is megjegyzi, hogy a hazai kohéziós finanszírozás egy részének lehetséges felfüggesztése a növekedést sújthatja, valamint a költségvetési és külső mérlegeket érintő kockázatokra mutat rá.

A Moody's után is Fitch Ratings is felhívja a figyelmet Magyarország szempontjából az uniós források elmaradásának kockázataira. A péntek késő este a Reutersen megjelent tájékoztatásuk alapján úgy vélik, hogy a kohéziós alapok felfüggesztésének a növekedésre gyakorolt hatása csak idővel jelentkezne, de ennél közvetlenebb kockázatot jelent a NextGenerationEU finanszírozás biztosításának közelgő határideje. (A Next Generation EU az Európai Unió gazdaságélénkítő csomagja, amely támogatja az EU-tagállamokat a COVID-19 világjárványból való kilábalásban, különös tekintettel a különösen súlyosan érintett tagállamokra.)

A Fitch arról is ír, hogy abban az esetben ha a magyar kormány nem hajtja végre a jelentős összegű vissza nem térítendő uniós források és kedvezményes finanszírozás hozzáféréséhez szükséges intézkedéseket, az a kedvezőtlen makrogazdasági hatások mellett kérdéseket vet fel a kormány politikájának hitelességével kapcsolatban.

Emlékeztetnek arra is, hogy az Európai Bizottság szeptember 18-án hozta nyilvánosságra döntését a magyar jogállamisági eljárás ügyében. A várakozásoknak megfelelően az ajánlásában súlyos pénzügyi szankciós javaslatot fogalmazott meg Johannes Hahn, az Európai Unió költségvetési biztosa a tagállamokat tömörítő Tanács felé.

A bejelentés gyakorlatilag Johannes Hahn költségvetési biztos nyári levelével volt összhangban, így

A KÖRNYEZETVÉDELMI, KÖZLEKEDÉSI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMOK 65%-ÁRA VONATKOZIK A FELFÜGGESZTÉS, EZZEL MINTEGY 3600 MILLIÁRD FORINTNYI (7,5 MILLIÁRD EURÓ) TÁMOGATÁS, A TELJES KÖLTSÉGVETÉS HARMADÁNAK SORSA KERÜLT VESZÉLYBE.

Ugyanakkor az ajánlás nyitva hagyta az ajtót arra is, hogy ha a következő 1-3 hónapban a magyar kormány felőli felajánlások a gyakorlatban is megvalósulnak, akkor még elkerülhető legyen a szankciók tényleges foganatosítása. 

A kohéziós források egy részének visszafogása negatívan hatna Magyarország gazdasági növekedésére - fejti ki a Fitch, amely hozzáteszi, hogy a hatások évek múlva lennének érezhetők. Ezt azzal magyarázzák, hogy a felfüggesztésre kerülő forrásokat az EU 2021-2027-es többéves pénzügyi kerete biztosítja, míg a kormány még mindig a 2014-2020-as többéves pénzügyi keretből veszi igénybe (a T+3 szabály szerint), amelyet az Európai Bizottság bejelentése nem érint.

A FITCH várakozása SZERINT AZ MFF ÉS AZ NGEU KERETÉBEN A MAGYARORSZÁGRA ÉRKEZŐ UNIÓS FORRÁSOK 2023-RA ELÉRIK A GDP 3,3%-ÁT.

A kohéziós finanszírozás felfüggesztésének növekedési hatása nagyrészt azokban az utolsó években érvényesülne, amelyekben a források felhasználhatók. A jogállamisági vita következményeivel kapcsolatos fokozott bizonytalanságnak közvetlenebb hatásai is lehetnek, például a forintot tovább terhelő és az inflációs nyomást fokozó hatásokon keresztül. A Fitch azt is megjegyzi, hogy a magyar kormány már a Bizottság bejelentését követő napon megkezdte a korrupcióellenes intézkedések végrehajtását célzó törvényjavaslatok benyújtását a parlamentnek. Erről bővebben az alábbi cikkekben írtunk:

A közeljövőben nagyobb kockázatot jelent, hogy Magyarország nemzeti gazdaságélénkítési tervét (NRP) nem hagyják jóvá időben, hogy az NGEU 7 milliárd euró (a GDP 4,1%-a) összegű támogatását teljes egészében ki lehessen fizetni. Ha a tervet nem hagyják jóvá, és a forrásokat nem folyósítják idén, akkor Magyarország a rendelkezésre álló támogatások 70%-át elveszíti - mutatnak rá.

A Fitch júliusban erősítette meg Magyarország "BBB"/stabil államadós-besorolását, ugyanakkor a NGEU finanszírozáshoz való hozzáférés biztosításának elmaradását negatív minősítési kockázati tényezőként jelölte meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
áram vezeték erőmű zaporizzsja stock
burkina faso
steiner attila cimlapkep3
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
europai bizottsag