integritás hatóság biró ferenc novák katalin holbusz tímea
Uniós források

Novák Katalin kinevezte az EU-s pénzek miatt létrehozott hazai hatóság vezetőit

Portfolio
Novák Katalin kinevezte az Integritás Hatóság vezetőit: az elnök Biró Ferenc, a két elnökhelyettes Holbusz Tímea és Dabóczi Kálmán lett. A péntek esti közlönyben mindezt ki is hirdették.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Biró Ferencet jelölte az Állami Számvevőszék elnöke, Windisch László az Integritás Hatóság elnöki posztjára, az elnökhelyettesi posztra Holbusz Tímea és Dabóczi Kálmán kapott jelölést.

Az MTI-n nemrégiben megjelent fotók tanúsága szerint

a jelöléseknek megfelelően Novák Katalin köztársasági elnök hivatalosan is kinevezte az új hatóság vezetőit.

Az elnöki posztra 5, elnökhelyettesi posztra 13 pályázó esetében állapította meg a törvényi feltételek fennállását az ÁSZ, közülük került ki értékelési keretrendszerből Biró Ferenc 129 ponttal, Holbusz Tímea 112 ponttal, dr. Dabóczi Kálmán 102 ponttal.

Ahogy arról Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter  a Portfolio idei Budapest Economic Forum konferenciáján is beszélt, az Európai Bizottságnak 17 vállalás tett Magyarország, hogy a jogállamisági feltételeknek megfelejenek, és az év végéig meghosszabbított határidőig megszülethet a megegyezés az Európai Bizottsággal.

A vállalások egyike az autonóm államigazgatási szervként létrejövő Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálására.

A péntek esti közlönyből kiderült: a döntést ki is hirdették.

integritas hatosag kozlony

Mit lehet tudni a 3 új vezetőről?

Biró Ferenc 2020 szeptemberétől cégtársként vezette a PwC magyarországi, illetve dél-kelet európai Forensic szolgáltatások üzletágát. A szakember több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik kockázatkezelési és vállalatirányítási területen. Karrierje során több mint 100 vizsgálatban vett részt, szorosan együttműködve ügyvédi irodákkal. Számos iparágban bővítette ismereteit, így például a gyógyszeriparban, az energetikában, a telekommunikációban és termeléssel foglalkozó cégeknél is. Széles körű tapasztalattal rendelkezik komplex vállalati visszaélések és korrupciós ügyek feltárásában, trösztellenes esetek kezelésében, valamint olyan vállalati kultúra létrehozásában, amely etikus módon támogatja az üzleti célok elérését - olvasható a PwC oldalán akkor megjelent rövid életrajzában. Ezt megelőzően 2007 és 2020 között az EY tanácsadó cégnél dolgozott, a Felelős Üzleti Szolgáltatások üzletágat vezette partnerként 2012-től. Az EY-hoz való csatlakozását megelőzően vállalati audit és compliance pozíciókat töltött be Fortune300 vállalatoknál. Az üzletág compliance keretrendszerek tervezésével, kialakításával, fejlesztésével és monitoringjával, valamint visszaélések felderítésével és megelőzésével segített a vállalatok etikus működtetésében az EY-nál töltött időszaka során. Részt vett 2015-ben a Portfolio Uniós forrrások 2015 című konferenciáján, akkori önéletrajzában az szerepelt, hogy gyógyszeripari szakértőként vezető tanácsadó visszaélés-megelőzési, korrupció- és pénzmosásellenes kérdésekben. Széles körű tapasztalattal rendelkezik visszaélések felderítésében az energiaiparban, a telekommunikációs szektorban és a gyógyszeriparban. Különböző megelőzési, felderítési, compliance projektek és tényfeltáró vizsgálatok vezetője. Számos, több országot érintő tényfeltáró vizsgálatot vezetett. 

Holbusz Tímea a nyilvánosan elérhető információk alapján jelenleg az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság Különleges Vizsgálatokért Felelős Igazgatóságának igazgatója.

Dabóczi Kálmán a róla szóló Wikipédia-szócikk szerint magyar jogász, közgazdász, vállalatvezető, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója 2015 és 2019 között. 2006 és 2014 között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárságán dolgozott főosztályvezetőként, majd tanácsadóként, emellett 2011-től a Közlekedéstudományi Intézethelyettes vezetője, a közlekedéstudományi üzletág igazgatója volt. Kákosy Csaba minisztersége idején, 2008 januárjában bekerült a MÁV-START Zrt. igazgatóságába, 2009-től alelnökként a MÁV Zrt. felügyelőbizottságának tagja volt, ekként részt vett a MÁV szervezeti átalakításában 2010-ig. 2007 és 2009 között a Kisalföld Volán, 2007 és 2010 közt a Volánbusz Zrt. igazgatóságának tagja volt. Vitézy Dávid menesztését követően 2015. január 1-től lett a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Arról a Portfolio is beszámolt 2018 novemberében, hogy Tarlós István akkori polgármester az e-jegyrendszerrel történtek miatt mentette fel Dabóczi Kálmánt a vezérigazgatói pozíciójából.

Címlapkép: MTI Fotó/Máthé Zoltán

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
napelempark debrecen