Előfizetői tartalom

Reuters: Még idén feloldhatják magyar EU-s pénzek zárolását

Portfolio
Az Európai Bizottság jó úton halad afelé, hogy még ebben az évben feloldja a Magyarországnak szánt több milliárd eurós támogatás zárolását, miután Orbán Viktor miniszterelnök engedményeket tett a fékek és ellensúlyok rendszerében, de tényleges folyósítást várhatóan csak a vállalások teljesítése után kaphatunk - közölték uniós források a Reuters-szel. Ez azt jelenti, hogy a Bizottság várhatóan csökkenteni fogja a három Operatív Programra javasolt 65%-os forrásfelfüggesztési arányt a Tanács felé javasolt döntésben és összességében pozitív értékelést adhat a magyar vállalásokról, azok eddigi teljesíéséről és ezzel párhuzamosan jóváhagyhatja a magyar helyreállítási programot is. Amint ma egy másik cikkben beszámoltunk róla, a jogállamisági ügyet vivő EP-képviselők éppen az ellenkezőjét szorgalmazták a Bizottság felé, azaz azt, hogy egyelőre ne tegyen javaslatot a három magyar Operatív Program felfüggesztésének nullára írására, mert maradtak még az uniós költségvetésre leselkedő veszélyek. Az ellentmondásosnak tűnő hírek után az EU-pénzek folyósítási kilátásait ebben az értelmező cikkben foglaltuk össze.

A hírügynökség emlékeztet rá, hogy a magyar ügyben a tét nagy, akár 13,3 milliárd euró, azaz Magyarország 2022-re becsült GDP-jének közel 10%-a, mert a helyreállítási programban 5,8 milliárd eurónyi támogatásról van szó, a felzárkóztatási források között pedig 7,5 milliárdnyi kifizetés felfüggesztésére tett eddig javaslatot a Bizottság. Azt is jelzi a hírügynökség...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái