europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
Uniós források

Szigorú EP-szöveg blokkolná a magyarországi EU-pénzeket

Portfolio
Addig, amíg be nem bizonyosodik, hogy a korrupcióellenes intézkedések hatékonyak és visszafordíthatatlanok Magyarországon, illetve amíg a kormány végre nem hajtja a jogállamiság érvényesülését célzó valamennyi brüsszeli ajánlást, ne fogadja el az Európai Bizottság, és a tagállamok az 5,8 milliárd eurós magyar helyreállítási tervet, illetve továbbra is blokkolni kell a 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási támogatást – olvasható abban a csaknem végleges ötpárti európai parlamenti határozati javaslatban, amelybe a Népszava nyert betekintést.

Az EP-képviselők ma délután vitáznak a magyar EU-pénzekről a jogállamiság helyzete alapján, és majd csütörtökön szavaznak a fenti határozati javaslatról. Ennek elfogadása biztos, hiszen az öt párt együtt bőven elegendő annak elfogadásához, igaz a tartalma jogilag nem kötelező erejű a többi uniós intézményre, ezért csak politikai nyomásgyakorlást szolgál.

A határozati javaslat egyik fő állítása az, hogy az Európai Bizottság (EB) és a magyar kormány között kitárgyalt 17 korrupcióellenes és közbeszerzési intézkedés teljes körű végrehajtása sem elegendő ahhoz, hogy Magyarországon megszűnjenek az Európai Unió pénzügyi érdekeit érő rendszerszintű kockázatok. Ezt egyébként négy frakció illetékese már a múlt heti közös sajtótájékoztatón is leszögezte, tehát az ötpárti javaslat erre épít, és így tehát azt szorgalmazza, hogy a Bizottság tartsa fent a szeptemberi javaslatát, miszerint egyelőre zároljanak 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást Magyarország felé és az EP azt kéri, hogy ezt a tagállamok is hagyják jóvá.

Szintén szigorú az EP határozati javaslattervezet amiatt, mert felszólítja az Európai Bizottságot, hogy addig ne utalja a magyar helyreállítási tervet jóváhagyásra a tagállami kormányok elé, amíg Magyarország nem tesz eleget a jogállamiság terén tett valamennyi brüsszeli ajánlásnak, és amíg nem hajtja végre az EU Bíróságának és az Emberi Jogok Európai Bíróságának valamennyi vonatkozó ítéletét.

Sőt, még ennél is szigorúbb az állásfoglalás abban, hogy az EP-képviselők elvárnák az Európai Bizottságtól: a 2021-2027 között jutó mintegy 21 milliárd euró felzárkóztatási támogatásról szóló Partnerségi Megállapodást csak akkor írja alá a magyar kormánnyal, ha ki tudja zárni, hogy ezek a források hozzájárulhatnak a visszaélésekhez vagy a jogállamiság megsértéséhez.

A szövegtervezet szerint ha Magyarország nem teljesíti a feltételeket, akkor az EB keressen módot az uniós források önkormányzatokon és nem kormányzati szervezeteken keresztül történő elosztására, és juttassa el a támogatást a végső kedvezményezettekhez.

A jelenleg ismert/kiszivárgott menetrend szerint az Európai Bizottság november 30-án döntene a magyar helyreállítási programunk elfogadásáról azért cserébe, hogy annak magyar vállalásai között a jövő év első negyedévében az igazságszolgáltatás reform lépések is megtalálhatók és csak azután lenne belőle folyósítás, hogy ezeket a kormány meglépi. Szintén aznap hagyná jóvá a Bizottság azt a javaslatát, ami várhatóan 7,5 milliárd eurónál kevesebb felzárkóztatási támogatás blokkolását javasolja a Tanács felé a 17 féle lépés egy részének tartalma, végrehajtása miatt, és a Tanács valószínűleg a december 6-i ülésén hagyná ezt jóvá. További részletek:

Címlapkép forrása: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
napelempark debrecen