brusszel europai unio
Uniós források

Bréking: 7,5 milliárd eurónyi magyar EU-pénz felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság!

Portfolio
Elégedetlen a magyar kormány által szombaton átküldött végső teljesítési listával az Európai Bizottság a jogállamisági eljárásban, ezért azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak a jövő szerdai ülésen, hogy 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást függesszenek fel Magyarország felé – értesült a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) megbízható bizottsági forrásokból. A lap úgy tudja, hogy erről és az eljárási lépésekről tegnap Ursula von der Leyen bizottsági elnök már tájékoztatta is az Európai Parlament frakcióvezetőit, és a Bizottság a megállapítását többek között arra is alapozta, hogy elégedetlenek az Integritás Hatóság egyik alelnökével, Holbusz Tímeával is.

A vártnál kedvezőtlenebb a Bizottság értékelése

A Bloombergen percekkel ezelőtt jelent meg szemlézve az FAZ-értesülés, és erre ütötték meg a forintot azonnali reakcióként mintegy 6 egységgel: 410 fölé ugrott az euró. Ennek oka, hogy a múlt heti bizottsági kiszivárogtatás még arról szólt az EP-beli jelzésekkel összhangban, hogy a 7,5 milliárd eurónál kisebb felfüggesztési javaslatot fogalmazhat meg a Bizottság a magyar lépések viszonylag pozitív megítélése nyomán.

A mai hír viszont ehhez képest kedvezőtlenebb kimenetet jelent és ezért üthettek ekkorát a forinton, illetve a tőzsdén is. A jelek szerint ugyanis a magyar kormány által tett 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás eddigi teljesítésével inkább elégedetlen a Bizottság, és ezért tartja fent azt a javaslatát, amit egyébként már szeptember 18-án is megfogalmazott a Tanács felé.

A cikk szerint azért juthatott arra a döntésre a Bizottság felsővezetése, hogy fent kell tartani a 7,5 milliárd eurós felfüggesztési javaslatot, mert a 17 féle magyar kormányzati vállalásból még a kulcsfontosságúnak tekintett vállalások teljesítése se sikerült túl meggyőzőre/hitelesre. Konkrét példaként említik az Integritás Hatóság elnökhelyetteseinek személyi összetételét. Velük kapcsolatban a lap úgy fogalmaz, hogy „nem minden kétséget kizáróan” alkalmasak a posztra, és konkrétan fel is emlegetik, hogy Holbusz Tímea a Pénzügyminisztérium felügyelete alatt álló EUTAF-tól érkezett (az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságról), amely hatóság működése kapcsán számos olyan szabálytalanság is kiderült az elmúlt években, amelyeket valójában az Európai Bizottság fedezett fel a különféle vizsgálatai során, nem pedig a magyar szervek.

Azzal, hogy a Bizottság se igazán elégedett a magyar vállalások eddigi teljesítésével és emiatt fenntartja a 7,5 milliárd eurós felfüggesztési javaslatot, valójában arra is törekszik a testület, hogy megnyugtassa a nagyobb EP-frakciókat, akik a múlt héten már nagyon határozottan követelték, hogy a 7,5 milliárd eurós felfüggesztési javaslathoz továbbra is ragaszkodjon a Bizottság. Ezután most hétfőn is kritikusan vélekedtek a magyar helyzetről, és holnap egy szigorú ötpárti állásfoglalásban is kemény hozzáállásra szólítják fel a Bizottságot a magyar ügyben. Az EP felőli politikai nyomással azért kénytelen foglalkozni a Bizottság, mert az EP-képviselők bármikor elmozdíthatják posztjáról Ursula von der Leyent egy bizalmatlansági szavazás kellő mértékű támogatásával és múlt héten az egyik EP-képviselő nyíltan fel is vetette, hogy ha túl puha hozzáállást látnak a Bizottságtól a magyar kormány felé, akkor ez az út felvetődhet az EP-ben.

Könnyen lehet egyébként, hogy a 7,5 milliárd eurónál valójában jóval több, 11,4 milliárd euró lesz a felfüggesztett magyar felzárkóztatási forrás, mert a szóban forgó három Operatív Programot (közlekedésfejlesztési, területfejlesztési és energiahatékonysági) a Bizottság még el se fogadta, így a szeptemberi bizottsági javaslat értelmében most arról kell majd döntenie a Tanácsnak, hogy ennek a három programnak a kötelezettségvállalásait teljes egészében függesszék fel (ez lenne közel 11,4 milliárd euró), ne csak 65-65%-ban (ez adná ki a 7,5 milliárdot). A Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási források tömege 21 milliárd euró (plusz magyar társfinanszírozás), így a 7,5 milliárd eurónyi rész felfüggesztése ennek egyharmadát jelentené, a 11,4 milliárd eurónyi része viszont már több, mint felét.

A helyreállítási programunk zöld jelzést kaphat, de...

Fontos az is az FAZ-cikkből, hogy úgy tudják: jövő szerdán elfogadhatja a Bizottság az 5,8 milliárd eurós magyar helyrállítási programot, és ezt küldené tovább a Tanácsnak, ami tehát a vártnak megfelelő pozitív kimenet lenne. Ez sem annyira szép kilátásokat takar azonban, mint elsőre tűnik, mert az első pénzek folyósítása időben nagyon elhúzódhat.

A lap ugyanis utal rá, hogy többek között az igazságszolgáltatás terén kell majd végrehajtani a bevállalt reformokat, illetve a 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás teljesítésével is haladni kellene, és csak ezek után lehetne benyújtani az első kifizetési kérelmet a Bizottság felé. Mindez afelé mutat, hogy jövő nyár utánra húzódhat az, amikortól ténylegesen megindulhatnak utófinanszírozással a pénzek ebből a programból.

Ezt az időhorizontot pedig az is indokolhatja, hogy legkésőbb jövő augusztusig kell beadnia a kormánynak azt a kérelmet, amiben kéri a legfeljebb 9,7 milliárd eurónyi kedvezményes helyreállítási hitelkeretet, vagy annak egy részét. Ha valóban kéri ezt a forrást (a legutóbbi jelzések szerint akár a teljes keretet igényelni fogja energetikai, enegiahatékonysági beruházásokat), akkor a helyreállítási programot egy új, egységes szerkezetűre kell újragyúrni, amiben világosan lehatárolják, hogy mely fejlesztések mennek a támogatási lábból és melyek a hitelprogramból és a folyósításhoz pontosan milyen feltételeknek kell teljesülnie.

Mi a fő üzenet és hogyan tovább?

A fentiekből az rajzolódik ki, hogy sok, legalább 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásunk felfüggesztése mellett a helyreállítási programunk elfogadására tesz majd javaslatot jövő szerdán a Bizottság és így passzolja át a két dossziét a tagállamokat tömörítő Tanács december 6-i ülésére. A pénzügyminisztereknek mindkét magyar ügyben minősített többséggel kell döntést hoznia (a 7,5 milliárdos felfüggesztési javaslatot módosíthatják is), tehát legalább 15 tagállamnak kellene támogatnia a bizottsági javaslatot, amelyek együtt legalább az uniós összlakosság 65%-át képviselik.

Ezután kerülne sor a december 6-i ülésen két olyan ügyre, amelyet a magyar kormány eddig hevesen ellenzett (ukrajnai megsegítés közös uniós adósságvállalásból és globális mininumadó multicégekkel kapcsolatos pillére). Így tehát összességében az a forgatókönyv körvonalazódik (igaz nem csökkentett, hanem 7,5 milliárd eurós felfüggesztési javaslat mellett), amit hétfőn meg is írtunk: két ügyben megnyithatja az utat a Bizottság és a Tanács a magyar EU-pénzek előtt, de cserébe rögtön két másik ügyben meg is kéri az árát, a magyar kormány támogatását.

Címlapkép forrása: Getty Images

dollar euro
áram
kiyosaki
koronavírus gyerek gyermek beteg láz getty stock
mvm-gaz-gazarak
adventi koszorú
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
integritás hatóság bíró ferenc