navracsics tibor bef
Uniós források

Navracsics: Úgy néz ki, jövőre hozzáférhetünk az EU-s pénzekhez

MTI
|
Portfolio
Sajtóértesülések szerint az év végéig aláírhatják azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország jövőre hozzáférhessen az uniós forrásokhoz - mondta a területfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten.

Navracsics Tibor a Versenyképességi Operatív Programok 16. nemzetközi konferenciáján közölte, szerda óta, újságíróknak köszönhetően, tudni vélik, hogy az Európai Bizottság állást foglalt a fél éve tartó "nagyon intenzív tárgyalás sorozatunkról, illetve azokról a vállalásokról, amelyeket mi tettünk és időarányosan teljesítettünk".

Ezzel arra a német FAZ és Der Spiegel által közölt információkra utalt, amelyek szerint elégedetlen volt az Európai Bizottság a magyar kormány által tett 17 vállalás eddigi teljesítésével és ezért továbbra is 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási támogatásunk felfüggesztését javasolja a Tanács felé, de közben elfogadná a helyreállítási programunkat, igaz kifizetéseket csak akkor kaphatnánk belőle, ha minden vállalást teljesítünk:

A miniszter szerint az újságírók által tolmácsolt bizottsági álláspont megerősíti azt a perspektívát, amit "júniusban felvázoltunk", amely szerint az év végéig szülessenek meg azok a megállapodások, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós forrásokhoz, egyrészt a helyreállítási alaphoz, másrészt a kohéziós pénzekhez Magyarország hozzáférjen a következő évben.

Ez Magyarország és az Európai Bizottság számára is jó hír, mert mint a mostani konferencia is bizonyítja, Magyarország lojális, hasznos és jó felhasználója az uniós forrásoknak, jól hasznosulnak az európai adófizetők ide befektetett pénzei - jelentette ki Navracsics Tibor.

Navracsics Tibor nem tért ki értékelésében arra, hogy a 7,5 milliárd eurós felfüggesztésre vonatkozó ajánlás érvényben maradása mennyire jelent csalódást a kormány számára. Mint ismert: a Bizottság eredeti javaslata is ez volt, ám arra lehetett számítani, hogy ha a 17 vállalás teljesítésével jól halad november 19-ig a magyar kormány, akkor a 7,5 milliárd eurónál kisebb lehet a felfüggesztésre javasolt forrástömeg. A kormány célja érezhetően ez volt, és mi is láttunk erre esélyt, tekintve, hogy több területen látványosan engedett a hazai politika, és több brüsszeli elvárást is teljesített. A jelek szerint azonban a Bizottság a vállalások eddigi teljesítését is kritikus szemmel nézte, részben az EP és a Tanács felőli komoly politikai nyomás miatt, és ezért végülis változatlan felfüggesztési javaslattal él a Tanács felé.

Címlapkép forrása: Portfolio

Csanyi Sandor Prima Primissima 2022
kina-karanten-koronavirus-covid-19
forint euró

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
napelem csaladi haz lakas