Előfizetői tartalom

Kemény üzenetet kapott Brüsszelből a magyar kormány, ami veszélybe sodorhatja a helyreállítási pénzeinket

Portfolio
Egyetlen csomagba tartozik a magyar helyreállítási program elfogadása, az Ukrajnának szánt közös uniós támogatás és a globális minimumadó második pillérének elfogadása, így ha az egyik elemről nincs megállapodás, akkor semelyikről sincs megállapodás – fogalmazta meg a magyar kormány számára kemény üzenetet a mai uniós pénzügyminiszteri csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón a cseh soros elnökség tárcavezetője. Zbyněk Stanjura üzenete azt jelenti, hogy ha a magyar kormány nem adja fel az ellenkezését az ukrajnai, de különösen a globális minimumadó ügyében, akkor cserébe előfordulhat, hogy nem fogadják el a tagállamok a magyar helyreállítási tervet. Kiderült az eseményen az is, hogy az Európai Bizottság még ezen hét végéig új értékelést fog készíteni a 17 féle magyar közbeszerzési és korrupcióellenes intézkedésről, beépítve a ma elfogadott törvényt is, hogy aztán a jövőn heti nagyköveti ülésen már dönteni tudjanak róla a tagállamok. Ezzel együtt előfordulhat, hogy az ügyhalmaz végül felkerül a jövő heti EU-csúcsra is, és csak utána fog például videókonferenciás ülésen keresztül dönteni róluk az Ecofin.

Zbyněk Stanjura a sajtótájékoztatón többször is utalt rá, hogy az uniós pénzügyminiszterek ma a reggeliző asztal mellett kemény és őszinte megbeszélést folytattak a magyar pénzügyminiszterrel az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós finanszírozási tervről, a magyar helyreállítási tervről és a globális minimumadó második pillérének ügyéről. Ezek alapján pedig...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés