Előfizetői tartalom

Elhalasztották a nagy brüsszeli megállapodás határidejét – a lengyelek még bekavarhatnak

Portfolio
Szerda délutánról csütörtök délre halasztották annak a négy nagy ügynek a hivatalos elfogadási határidejét, amelyről hétfő éjjel egyeztek meg a tagállami nagykövetek és amely a magyar EU-s pénzek kapcsán is kulcsfontosságú volt – tudta meg a Népszava. A Politico tegnap éjjel azt írta: nincs már új határidő, mert a lengyel kormányfő a mai EU-csúcsra akarja eszkalálni az ügyet, ami egyfajta taktikai húzás. Lehet, hogy az egész mögött a lengyel igazságszolgáltatási átalakítások állnak, amelyek kapcsán a lengyel kormányfő tegnap gyakorlatilag fegyverletételt jelentett be és elképzelhető, hogy az engedményekért cserébe most az EU-csúcsot akarja kihasználni arra, hogy konkrét jóváhagyást szerezzen a lengyel helyreállítási program kifizetéseihez.

A négy nagy ügy brüsszeli elfogadásában a késlekedés oka az, hogy a lengyeleknek a globális minimumadó szabályozásban még valamilyen fenntartásai vannak (ezt hétfőn is jelezték a nagyköveti ülésen), amelyet tisztázni kell. Mindenki abban bízik, hogy ezt sikerül tisztázni, mert ha nem, az "katasztrófa lenne" egy forrás szerint, ugyanis akkor mind a négy nagy ügy elfogadása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés