Portfolio signature

Vége a brüsszeli titkolózásnak, fény derülhet az EU pénzügyi alkujaira

Szabó Dániel
Látszólag marginális ügyben hozott ítéletet az Európai Unió Bírósága, de hosszútávon ez mégis azt eredményezheti, hogy sokkal több információhoz jut a nyilvánosság az Európai Tanácson belül a pénzügyi szabályokra vonatkozó jogalkotási folyamatokra. Mindez rávilágíthat arra, hogy az uniós gazdasági szereplők esetében a beszámolók és közzétételek meghatározásánál milyen alkuk alapján dönt a tagállamokat összefogó uniós tanács. Kiderülhet, hogy az egyes uniós országok kormányai hogyan gyakorolnak nyomást az EU-s döntésekre.

Noha az Európai Unió intézményrendszerében fontos elem a transzparencia, vannak területek, amelyekre a nyilvánosság így sem lát rá: számtalan politikai alku születik az Európai Parlament, a Bizottság és a Tanács között. Ráadásul a tárgyalásokon sokszor egészen részletekbe menő dokumentumokat használnak a felek a különböző uniós szervek meggyőzésére. Mindezek esetében sokat bélyegeznek meg döntéselőkészítő anyagnak, amelyekhez így senki nem fér hozzá, legfeljebb szivárogtatásokból ismerhetők meg.

Mivel a dokumentumokat közérdekű adatigénylésekkel sem lehet megszerezni, a legtöbbször egyáltalán nem tudni, hogy azok miért nem ismerhetők meg, mert bevett gyakorlat, hogy azok esetében csak annyit közölnek, hogy a nyilvánosságra hozataluk veszélyeztetné a jogalkotási folyamat eredményét. Most viszont ez megváltozhat, miután egy uniós jogi aktivista, Emilio De Capitani beperelte az Európai Tanácsot egy látszólag marginális ügyben.

Az egykori EP-képviselő már rég óta azt állítja, hogy az uniós szervek fontos dokumentumokat rejtenek el a kormányokkal folytatott jogalkotási tárgyalásokról. Eredendően a Tanács "Társasági jog" munkacsoportjába megküldött, az éves beszámolóról szóló 2013/34 irányelv módosítására vonatkozó jogalkotási eljáráshoz kapcsolódó egyes dokumentumokhoz való hozzáférés iránti kérelmet nyújtott be, majd fellebbezett a testületnél, miután az másodjára is megtagadta a kérését. Ezt követően fordult az Európai Unió Bíróságához, amely most számára kedvező ítéletet hozott, még ha az érvelését nem is minden elemében fogadták el.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja az év végi akciónk keretében 19990 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések