Előfizetői tartalom

Megtudtuk: nincs még veszve az EU-pénzes HÉV-felújítási projekt, de tényleg feszít az idő

Az elmúlt napokban Budapesten tartott szakértői egyeztetéseken egyáltalán nem került szóba a helyreállítási terv közlekedési komponense, az csak a következő hetekbeli videókonferenciás tárgyalásokon lesz téma, és meglepő lenne, ha a magyar kormány le akarná húzni az elővárosi HÉV-vonalak felújítási projektét a listáról, hiszen azt már Brüsszelben is jóváhagyták, ráadásul az új HÉV-kocsik beszerzését nem is ebből a pénzből finanszíroznák, ezért azokra nem is vonatkozik a 2026 nyári befejezési határidő – jelezte a Portfolio-nak a tárgyalásokra rálátó európai bizottsági forrás a Népszava cikkére reagálva.

A cikk lényegében azt vázolta, hogy a szentendrei, a ráckevei, és a csepeli elővárosi vonalak HÉV-felújítási munkálatait le fogja húzni a kormány a helyreállítási program listájáról, mert az egész projektnek „a BFK szétverése óta nincs gazdája, a projekt nyolc hónapja áll” és a szakmai stáb is már szélnek eredt (erről egy bennfentes a 444.hu-nak is nyilatkozott). Visszaidézik: a Budapesti Fejlesztési Központ korábban úgy számolt, hogy a beruházás akkor is csak szorosan fejezhető be 2026 nyarára, ha idén januárra az összes engedély megvan és meghirdették a pályázatokat, miközben „az építési engedélyezési eljárásokat felfüggesztették, a kivitelezői tendereket ki se írták”. Emellett utalnak rá, hogy vélhetően orosz nyomásra 2021 tavaszán eredménytelennek nyilvánították a MÁV által kiírt HÉV-járműtendert és azóta se hirdettek újat, ha pedig az idén ki is írnák és eredményesen le is zárnák a pályázatot, az új szerelvények akkor se érnének ide 2028 előtt.

Érdemes hangsúlyozni, hogy bár a cikk utal a nehézségek között rá, a helyreállítási tervből már régen kivették a HÉV-kocsik beszerzési tendereit, így

az időigényes járműbeszerzés megfinanszírozására egyáltalán nem vonatkozik a 2026. június 30-i határidő, ameddig az infrastrukturális fejlesztésekkel végezni kellene.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés