Előfizetői tartalom

Az Európai Bizottsággal is tárgyalnia kell a kormánynak a CATL-gyár támogatásáról

A debreceni CATL-akkumulátorgyárat mintegy 800 millió eurónyi állami támogatással segíti a magyar kormány, beleértve az adókedvezményeket és az infrastruktúra fejlesztéseket is. Mindez már az Európai Unió szabályai szerint vizsgálat tárgya kell legyen. Az egyeztetés pedig már meg is indult Brüsszel és a kabinet között a kínai gyárépítésről - tudta meg a Portfolio.

A kínai sajtóban megjelent két cikk szerint a magyar kormány 800 millió eurót (mintegy 310-320 milliárd forintot) költ a debreceni gigagyárra, beleértve az adókedvezményeket és az infrastruktúra fejlesztéseket is. Korábban a Financial Times is ekkora összegről számolt be, de az Orbán Viktor vezette kabinet egyelőre nem közölt hivatalos számokat a projekt állami támogatására.

A bejelentés elmaradásának több oka is lehet: egyrészről a beruházás fejlesztése egy része üzleti titok részét képezi, így még csak az is egy közelítő érték, hogy közel 3000 milliárd forintos összegével ez lenne Magyarország történetének legnagyobb magánberuházása. Több részletet még tisztázni kell, a tervek és engedélyek egy része is vizsgálat alatt van, miközben civil szervezetek és helyi lakosok egy csoportja hevesen tiltakozik a gyárépítés ellen.

A másik indok pedig az, hogy az uniós jog értelmében tilos az állami támogatás alkalmazása, mivel tisztességtelen előnyhöz juttatna egy vállalkozást vagy a vállalkozások egy csoportját egy másikkal szemben, ezzel pedig torzítaná a versenyt az EU-ban. Azonban ezen szabályok alól lehetnek kivételek, például engedéllyel lehetséges egyes meghatározott, nehéz helyzetben levő gazdasági ágazatok támogatása, vagy megindokolható az is, ha egy ország gazdasági ellenállóképességét segíti egy projekt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés