Előfizetői tartalom

Nekiment Brüsszel Varsónak - Egyre kétségesebb, hogy mikor lesz így EU-pénzük

Portfolio
Az Európai Bizottság szerdán úgy döntött, hogy beperli Lengyelországot az Európai Unió Bírósága előtt, mivel meglátása szerint a lengyel alkotmánybíróság és annak ítélkezési gyakorlata megsértette az uniós jogot – közölte szerdán a brüsszeli testület. Mindez azután történt néhány nappal, hogy a lengyel elnök meglepetésre a lengyel alkotmánybíróságra küldte azt a törvényt, amely az igazságszolgáltatás terén hozott volna változásokat az EU-pénzek kiszabadítása érdekében. Az Európai Bizottság a mai perben lényegében azt állítja, hogy a lengyel alkotmánybíróság már nem felel meg a korábban törvényben meghatározott független és pártatlan bíróság követelményeinek, így tehát a különféle jogi csatározásoknak nagy jelentősége van és egyúttal komoly – egyelőre blokkoló – kihatása van a lengyel uniós pénzek folyósítására is.

Íme a Bizottság érvelése és az előzmények Az Európai Bizottság a mai döntését bemutató közleményében emlékeztet rá, hogy 2021. december 22-én hivatalos felszólító levéllel indította meg a kötelezettségszegési eljárást Lengyelország ellen azután, hogy a lengyel Alkotmánybíróság 2021. július 14-i és 2021. október 7-i ítéleteivel az uniós szerződések rendelkezéseit...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés