napelem háztető erdő
Uniós források

Durván felpörgött a napelemes pályázat kifizetése, már 8 ezren érzik ezt

Portfolio
Egy hónap alatt több, mint kétszeresére ugrott a lakossági napelemes pályázatban a kifizetések darabszáma és a kifizetett összeg, így az év elején a kormány által nyilvánosan elismert „szánalmas és borzalmas a teljesítmény” után tényleg komoly felpörgés látszik. Az Energiaügyi Minisztérium által egy hónapja a Portfolio-nak jelzett radikális pályázati átalakításnak ebben lehet szerepe, de az akkor szintén ígért új pályázati kör meghirdetésének egyelőre nem látjuk a nyomait.

Egy hónapja még 3626 olyan lakossági napelemes nyertes projektről beszélhettünk, amelyek kapcsán már (előleg) kifizetés is történt összesen 6 milliárd forint összegben, a mai állapot viszont már 7934 ilyen nyertest mutat, akik projektjére már 14,3 milliárd forintnyi kifizetés történt.

Ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt több, mint duplájára ugrott a kifizetések darabszáma és a kifizetett összeg. Sőt, ha akkortól nézzük, amikor a január 12-i Kormányinfón nyilvánosan elismerte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy „szánalmas és borzalmas a teljesítmény” az addigra elért mindössze 41 darab kifizetés és 78 millió forintos összeg, akkor tényleg komoly felpörgésről beszélhetünk. Nyilván ha az összesen 35 ezer nyertes projekthez és az általuk elnyert 122 milliárd forinthoz viszonyítunk, akkor még bőven van munka, illetve a projektek megvalósításához is sok még a teendő.

lakossagi napelemes palyazat230307

Amint február 4-i részletes anyagunkban megírtuk: az Energiaügyi Minisztérium aznap azt közölte a Portfolio kérdésére, hogy a lakossági napelemes pályázatban „szükséges új pályázati kört nyitni”, de előtte még módosítja a kormány a pályázat keretösszegét, és felülvizsgálja a fajlagos költségeket is, közben pedig radikálisan egyszerűsíti a pályázati elszámolást. Utóbbi, a radikális elszámolási egyszerűsítés, szerepet játszhat a felpörgő kifizetésekben, de közben a második pályázati kör meghirdetéséhez kapcsolódó lépéseknek (fajlagos költségek felülvizsgálata, keretösszeg módosítása) egyelőre még nem látjuk a nyilvános jeleit.

Amint jeleztük: valószínűleg a második kör megnyitása azt követően történhet meg, hogy már meg vannak a 2022-es NAV szja-bevallási adatok, hiszen a pályázat célzottsága (az országos átlagjövedelem alatti körnek szól) alapvető célkitűzés volt a kormány és az Európai Bizottság megállapodása alapján, ugyanis a pénz az EU helyreállítási alapjából jön, így a forrásfelhasználást szigorú keretek szabályozzák.

Címlapkép forrása: Getty Images

trump
Szijjarto Peter Turk Allamok Szervezete
bull bear tőzsde
harkiv
Tematikus PR cikk
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Kezdő lépések, alaptechnikák az aktuális tőzsdei árfolyamgrafikonokon.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
adobevallas adozás