FONTOS Nagyon súlyos helyzetbe került Putyin magánhadserege - Kiadta a Kreml a kilövési engedélyt?
Izgalmas terv készül: földgáz helyett hidrogén kerülhet a vezetékekbe
Uniós források

Elhagyja a földgázt, új irányt vesz az EU, ami nem tetszhet a magyar kormánynak

Portfolio
Csütörtökön mutatja be az Európai Bizottság a hidrogéngazdálkodásról szóló tervét: egyre biztosabb, hogy a fosszilis, főleg a földgázból nyert hidrogén kiesik a rendszerből. A taxonómiai kérdéseknél már világossá tették, hogy a megújuló energiával termelt hidrogén kerül a fókuszba. A magyar kormány épp ellenkező előjellel lobbizott.

Az Európai Bizottság csütörtökön ismerteti egy olyan hidrogéntámogatási rendszerre vonatkozó terveit, amely versenyképesebbé tenné az üzemanyag tisztaenergiás változatát a fosszilis tüzelőanyag-alapú hidrogénnel szemben - derült ki egy dokumentumtervezetből, amelyet a Reuters szerzett meg.

Az EU ipara mintegy 8 millió tonna hidrogént használ fel, de ennek túlnyomó többségét gázzal állítják elő, olyan folyamat során, amely jelentős CO2-kibocsátással jár. Az EU az ipari kibocsátások csökkentése érdekében át akar térni a megújuló villamos energiából előállított CO2-mentes zöldhidrogénre.

Az Európai Bizottság még 2020-ban fogadta el az EU-s hidrogénstratégiát, amelyben felvázolta az európai hidrogénökoszisztéma létrehozásának jövőképét a kutatástól és az innovációtól a termelésen és az infrastruktúrán át a nemzetközi szabványok és piacok kialakításáig. Ebben még nem volt stigmatizálva a szürkehidrogénnek is nevezett fosszilis alapanyagokból gyártott gáz, de az orosz-ukrán háború keltette energiaválságban már egyre több tagállam és szakértő lobbizott, hogy ne kapjon fenntartható besorolást a szürkeváltozat.

Az EU a legújabb tervekben már alapvetően csak a megújuló termelők által biztosított energiával, elektrolízis útján termelt hidrogént vette a zöldtermelők sorába. Emiatt Franciaország, Románia, Bulgária, Lengyelország, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia, Magyarország és Csehország kormányai február elején levélben kérték az Európai Bizottságot, hogy függetlenül attól, hogy milyen technológiával állítják elő a hidrogént, az kerüljön bele az uniós megújuló erőforrások közé. Viszont ezt idén februárban már visszadobta az Európai Bizottság.

A Reuters által látott, csütörtökön közzéteendő dokumentumtervezet szerint az EU egy olyan hidrogénfinanszírozási bankot indít, amely

egy új aukciós rendszert indítana, és a termelőknek a hidrogén kilogrammonkénti, legfeljebb 10 évre szóló fix prémiumot ítél meg.

Az idei első árverésen mintegy 800 millió eurót ajánlanának fel a hidrogénbeszerzésekre. A kifizetések a hidrogén előállítása után történnének. A pályázatok benyújtásához a projekteknek igazolniuk kell, hogy van érdeklődő vevőjük, és hogy a termelési helyszínt megújuló energiaforrással látják el. Ez a legfontosabb kikötés, mert ez az atomenergiát és a fosszilis termelőket is kizárja a támogatásokból.

"A bank célja, hogy a költségkülönbséget olyan szintre csökkentse, amelyet a magáneladók hajlandók és képesek fedezni" - áll a tervezetben.

A kormányoknak lehetőségük lesz arra is, hogy az uniós árverésekbe nemzeti forrásokat tegyenek, hogy növeljék a saját országukban megvalósuló projektek költségvetését, így ha a projektek kimaradnak az uniós finanszírozásból, akkor is megkaphatják ezt az állami támogatást.

Az EU 2030-ig 10 millió tonna megújuló hidrogént akar előállítani és további 10 millió tonnát importálni. Jelenleg kevesebb mint 0,3 millió tonna hidrogént állít elő villamos energiából.

E célok eléréséhez hatalmas beruházásokra lenne szükség, hogy bővítsék az európai elektrolizátorok - a villamos energiából hidrogént előállító berendezések - aprócska flottáját, és 150-210 GW új megújulóenergia-kapacitást telepítsenek ezek működtetéséhez.

A tervezet szerint ez a beruházás akár 471 milliárd euróba (165 400 milliárd forintba) is kerülhet, amelynek nagy része várhatóan a magánszektorból érkező befektetésekből származik majd.

A hidrogén azért is lehet központi eleme a jövő energiamixének, mert úgy válthatja ki a földgázt, hogy a tranzithálózatokon viszonylag kis fejlesztéseket kell végrehajtani, hogy a jelenlegi infrastruktúrát használhassák. Mindemellett részleges megoldást nyújt az időjárásfüggő megújulók által megtermelt felesleges energia tárolására is.

A zöldhidrogént pedig a járműipari üzemanyagok kiváltására is kulcsfontosságúnak tartják: a teherszállításban a dízelt válthatná fel az elégetve vízgőzkibocsátással járó hidrogén.

Címlapkép: Shutterstock.

Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
raktár autógyár