gyógyszertár patika gyógyszerek gyógyszergyár cég
Uniós források

Újraszabja az EU a gyógyszerpiacot, jöhet az áresés

Portfolio
Az Európai Bizottság előterjesztette az uniós gyógyszerjog felülvizsgálatára irányuló javaslatát - az elmúlt több mint 20 év legnagyobb reformját -, amelynek célja, hogy a jogszabályokat az uniós polgárok és vállalkozások igényeihez igazítva rugalmasabbá tegye.

Bemutatta javaslatát az Európai Bizottság a gyógyszerszabályozás reformjára. A brüsszeli ígéretek szerint a felülvizsgálat révén a gyógyszerek ellátása biztosabbá válik, a készítmények hozzáférhetőbbek lesznek mindenki számára és megfizethetőbbé válnak. Az új keretrendszer emellett támogatná az innovációt, és növelni fogja az uniós gyógyszeripar versenyképességét és vonzerejét, miközben elősegíti a szigorúbb környezetvédelmi normák betartását. A reform mellett a Bizottság tanácsi ajánlást javasol az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem fokozására - derül ki az unió végrehajtó testületének közleményéből.

A reform alapvető kihívásokkal foglalkozik, mivel Brüsszel érvelés szerint az EU-ban engedélyezett gyógyszerek még mindig nem jutnak el elég gyorsan a betegekhez, és nem minden tagállamban egyformán hozzáférhetők. Jelentős hiányosságok vannak a kielégítetlen gyógyszerszükségletek, a ritka betegségek és az antimikrobiális rezisztencia (AMR) kezelésében. Az innovatív terápiai módszerek magas ára és a gyógyszerhiány továbbra is komoly aggodalomra ad okot a betegek és az egészségügyi rendszerek számára.

Emellett ahhoz, hogy az EU továbbra is vonzó hely maradjon a befektetések számára, és világelső maradjon a gyógyszerfejlesztésben, szabályait a digitális átalakuláshoz és az új technológiákhoz kell igazítania, miközben csökkenti a bürokráciát és egyszerűsíti az eljárásokat. Végezetül az új szabályoknak foglalkozniuk kell a gyógyszergyártás környezeti hatásaival, összhangban az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel - értékelte a helyzetet az Európai Bizottság.

A felülvizsgálat egy új irányelvre és egy új rendeletre vonatkozó javaslatokat tartalmaz, amelyek felülvizsgálják és felváltják a hatályos gyógyszerészeti jogszabályokat, beleértve a gyermekgyógyszerekre és a ritka betegségek kezelésére használt készítményekre vonatkozó jogszabályokat is. A javaslat a következő fő célkitűzések elérésére irányul:

 1. Egységes gyógyszerpiac létrehozása, amely biztosítja, hogy az EU-ban minden beteg időben és méltányosan hozzáférjen a biztonságos, hatékony és megfizethető gyógyszerekhez;
 2. Továbbra is vonzó és innovációbarát keretet kínáljon az európai gyógyszerkutatás, -fejlesztés és -gyártás számára;
 3. Az adminisztratív terhek drasztikus csökkentése az eljárások jelentős felgyorsításával, a gyógyszerek engedélyezési idejének csökkentése, hogy azok gyorsabban eljussanak a betegekhez;
 4. A hozzáférhetőség javítása és annak biztosítása, hogy a gyógyszerek mindig eljussanak a betegekhez, függetlenül attól, hogy hol élnek az EU-ban;
 5. Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) és a gyógyszereknek a környezetben való jelenlétének kezelése az "Egy egészség" (One Health) megközelítésen keresztül;
 6. A gyógyszerek környezeti szempontból való fenntarthatóbbá tétele.

E célok elérése érdekében a reform a gyógyszerek teljes életciklusával foglalkozik.

A javaslat fő elemei:

 • Az innovatív és megfizethető gyógyszerekhez való jobb hozzáférés a betegek és a nemzeti egészségügyi rendszerek számára: az új ösztönzők arra fogják ösztönözni a vállalatokat, hogy gyógyszereiket az EU valamennyi országában elérhetővé tegyék a betegek számára, és olyan termékeket fejlesszenek ki, amelyek kielégítetlen orvosi szükségletekre irányulnak.
 • Az innováció és a versenyképesség előmozdítása hatékony és egyszerűsített szabályozási keret révén: Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jobb korai szabályozási és tudományos támogatást fog nyújtani az ígéretes gyógyszerek fejlesztőinek a gyors jóváhagyás elősegítése érdekében.
 • Az innováció hatékony ösztönzése: Az innovatív gyógyszerek legfeljebb 12 évig terjedő szabályozási védelme biztosítja, hogy Európa továbbra is vonzó központ maradjon a beruházások és az innováció számára.
 • A gyógyszerhiány kezelése: új követelményeket vezetnek be a gyógyszerhiány nemzeti hatóságok általi nyomon követésére.
 • Erősebb környezetvédelem: a jelenlegi környezetvédelmi követelmények jobb végrehajtása korlátozni fogja a gyógyszerek környezetre gyakorolt lehetséges negatív következményeit.
 • Az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem: Az AMR-t az EU-ban a három legnagyobb egészségügyi fenyegetés egyikének tekintik.

A javaslat támogatja az antimikrobiális szerek körültekintő használatát, konkrét célokat ajánl az alkalmazásuk csökkentésére, különösen a kórházakban, a nyilvánosság tudatosságának javítására, az érintett szakemberek oktatására és képzésére, valamint az összes érintett ágazat érdekeltjei közötti együttműködés előmozdítására.

Címlapkép: Getty Images.

koszovó
Szudán
Ukrajna Gabona Haboru Export Importtilalom
olaf scholz g7 globális minimumadó
Ukrán zászló
európai unió, európai bizottság, eu, brüsszel
Kapaszkodik vissza a forint a mélypontról, 1,25 közelébe esett a dollár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
europai tanacs unios koltsegvetes 20200220