Előfizetői tartalom

Erasmus-ügy: szőrszálhasogatás okoz veszélyes késést

Jövő héten Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelbe látogat, hogy ismét a közérdekű vagyonkezelő alapítványok ügyéről tárgyaljon. Az Erasmus- és Horizont-programok esetében már vészesen közeledik néhány szerződéskötési határidő, de még mindig tisztázást várnak egymástól a felek, pedig még csütörtökön is egyeztettek.

Az Európai Bizottság diplomatáitól a Portfolio már hónapokkal ezelőtt úgy értesült, hogy az összes uniós jogállamisági és horizontális feljogosító tétellel kapcsolatos vita közül a leggyorsabban rendezhető kérdés az Erasmus-ügy. Mégis itt látszik az, hogy a legkisebb előrelépések történnek, miközben már nagyon közel van a célvonal, de a forrásvesztéssel fenyegető határidők is.

Mint ismert, a kondicionalitási eljárás decemberi fordulójában az Európai Bizottság ugyan aláírta Magyarországgal a 2021-2027-es hétéves költségvetés forráslehívásához szükséges Partnerségi Megállapodást, 22 milliárd eurónyi kohéziós forrás kifizetését egyelőre felfüggesztette, amíg Magyarország nem hajtja végre maradéktalanul a jogállamisági mechanizmusban tett 17 vállalását, amelyekre a helyreállítási alap támogatásainak kifizetése miatt vállalást tett helyreállítási tervében (RRP). Itt az elmúlt egy hónapban közelebb kerültünk a megoldáshoz:

az Orbán Viktor vezette kabinet már elfogadtatta a parlamenttel az ügyészségi fellebbezések, a Kúria és az Alkotmánybíróság vezetőinek kinevezésével kapcsolatos és az Országos Bírói Tanácsnak szélesebb jogkört biztosító igazságügyi reformot.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés