uniós költségvetés, eurózóna, stabilitási és növekedési paktum
Uniós források

Komoly pénzügyi támogatást küld Ukrajnába az EU

Portfolio
Az Európai Bizottság újabb 1,5 milliárd eurót folyósított az Ukrajnának nyújtott makroszintű pénzügyi támogatási csomag részeként, amelyből akár 18 milliárd eurót utalhatnak majd Kijevnek.

Az Európai Unió ismét pénzügyi támogatást küld Ukrajnának azonnali finanszírozási szükségleteinek kielégítésére, és 2023-ig stabil és jelentős pénzügyi támogatást nyújt. Kedden egy újabb 1,5 milliárd eurós tétel folyósításáról döntöttek, de a teljes keretből akár 18 milliárd eurót is lehívhat majd Kijev az idén. Ez a támogatás lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy folytassa a bérek és nyugdíjak kifizetését, fenntartsa az olyan alapvető közszolgáltatásokat, mint az egészségügy és az oktatás, és újjáépítse az orosz agresszió során megrongálódott kritikus infrastruktúrát - írja az Európai Bizottság közleményében.

A pénzeszközök hozzájárulnak a makrogazdasági stabilitás biztosításához és a kulcsfontosságú infrastruktúra, például az energiarendszerek, a vízhálózatok, a közlekedés, az utak és a hidak helyreállításának támogatásához. A kifizetés azt követően történt, hogy a Bizottság áprilisban úgy értékelte, hogy Ukrajna kielégítő előrehaladást ért el az elfogadott szakpolitikai feltételek végrehajtása terén, és betartotta a jelentéstételi követelményeket, biztosítva a pénzeszközök átlátható és hatékony felhasználását. Ennek eredményeképpen júniusban további 1,5 milliárd euró összegű havi kifizetés várható.

A konfliktus kezdete óta az Ukrajnának nyújtott támogatás összege megközelítőleg 70 milliárd euró, amely az EU, a tagállamok és az európai pénzügyi intézmények által nyújtott finanszírozási, humanitárius, sürgősségi költségvetési és katonai támogatást foglalja magában.

Ez a széles körű támogatás rávilágít Európa elkötelezettségére, hogy Ukrajna mellett áll az orosz agresszió elleni küzdelemben - mondta Ursula von der Leyen elnök, aki hangsúlyozta e támogatás jelentőségét, kijelentve, hogy az jelentősen hozzájárul Ukrajna azonnali pénzügyi szükségleteinek fedezéséhez, és megismételte, hogy a támogatás folyamatos lesz.

Címlapkép: Getty Images.

orvos
török líra
GettyImages-1245492300
nap napsütés időjárás nyár erdő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai bizottság, uniós vizsgálat, olaf