Miért nem kéri Magyarország a neki járó EU-pénzt? - Brüsszelben is csodálkoznak
Uniós források

A magyar uniós szavazati jog felfüggesztéséig ér a soros elnökség megfúrása

Szabó Dániel
Egyre feszültebb helyzetben van a magyar a kormány, miután az Európai Parlament elvenné a kabinettől a 2024-es soros elnökséget. A képviselők a hetes cikk szerinti eljárás mentén kaszálnák el Magyarország vezetését az Európai Tanácsban, amelynek végső kifutása az EU-s szavazati jog felfüggesztése lenne. A kormány szerint az EP-nek annyi joghatósága van a kérdésben, mint az azeri parlamentnek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Parlament fontolóra veszi azt a javaslatot, hogy Magyarországot félreállítsák, és 2024 második felében ne az Orbán Viktor vezette kabinet töltse be az Európai Tanács soros elnökségét. A Parlament a folyamatban lévő jogállamisági aggályok és a 7. cikk szerinti eljárás miatt megkérdőjelezi Magyarország alkalmasságát az elnökség betöltésére.

A Politico beszámolója szerint, a javaslat szövege szerint, ha a Tanács nem tesz lépéseket Budapest elnökségével kapcsolatban, az Európai Parlament "megfelelő intézkedéseket" tesz, hogy megakadályozza a magyar uniós vezetést. A portál szerint az állásfoglalás megfogalmazása szándékosan homályos volt, hogy széles parlamenti többséget szerezzen, de az fontos jelzés, hogy a tanácsi szavazati jog felfüggesztésével járó hetes cikk szerinti eljárásra hivatkozik.

Az Európai Unió eddig két tagállammal szemben indított 7. cikk szerinti eljárást: 2017. decemberben a Bizottság kezdeményezte az eljárást Lengyelország ellen, a bíróságok függetlenségét sértő jogszabályok miatt. Majd 2018. szeptemberben az EP – a Sargentini-jelentés elfogadásával – kezdeményezte az eljárást Magyarországgal szemben, számos okra hivatkozva az alkotmányos rendszer megváltoztatásától a korrupción át a menekültek helyzetéig. Az eljárás most már ötödik éve tart, partvonalra csak az helyezte, hogy tavaly tavasszal megindult a jogállamisági eljárás is, amely miatt felfüggesztették a 2021-2027 közötti hétéves költségvetés kifizetéseinek 55 százalékát három fejlesztési programnál.

Bár igazán nem jutott előre a 7. cikk szerinti eljárás, de bármikor leporolható és folytatható.

A kritikusok szerint azért kellene elvenni az uniós elnökség vezetését az Orbán Viktor vezette kabinettől, mert Magyarországnak az uniós elnökség biztosítása platformot biztosítana a Brüsszellel való nyílt konfliktusa során, ami aggodalomra ad okot a törvényhozóknak. További riadalmat keltett, hogy Magyarország a közelmúltban az LMBTQI+ szülők megbélyegzésére használt egy, a bejelentőkről szóló uniós törvényt, amelyet a kritikusok a tekintélyelvűség felé tett lépésnek tekintenek.

Míg egyesek az állásfoglalást pusztán jelzésnek tekintik, amelynek nincs hatalma arra, hogy a Tanácsot kényszerítse, mások olyan lehetőségeket javasolnak, amelyekkel megszüntethető lenne Magyarország elnöksége, például az elnöki tisztség részleges vagy teljes felfüggesztése, ami helyett az elnökséget megosztanák Belgium és Spanyolország között. A két ország így 9-9 hónapig vezethetné az EU-t.

Az állásfoglalásról június 1-jén szavaznak, és az eredmény meghatározza majd Magyarország uniós tanácsi elnökségének jövőjét, valamint potenciálisan alakíthatja a demokratikus elveket sértő tagállamokkal szembeni uniós hozzáállásról szóló vitákat.

Viszont a magyar kormány nem tart attól, hogy bármi is lenne az EP-állásfoglalásból. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón annyit mondott, hogy

az EP-nek ugyanannyi joghatósága van az uniós elnökség esetében, mint az azeri parlamentnek.

Viszont a kondicionalitási eljárás és a horizontális feljogosító feltételek teljesítéséről szóló tárgyalások mellett, ahogy közeledik a 2024-es EP-választás, a magyar ügy egyre inkább belecsúszik az uniós pártpolitikai vitákba, amely teljesen befagyaszthatja az egyeztetéseket, ahogy arról korábban is írtunk.

Címlapkép: Shutterstock

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Európai Tanács