Most akkor tényleg jön a négynapos munkahét?
Uniós források

Négynapos munkahét bevezetését tervezik az egész Európai Unióban

Portfolio
Újabb löketet kaphat a négynapos munkahét bevezetése, sőt, az egész Európai Unióban bevezethetik a megoldást. Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos a Lusa című portugál lapnak adott interjújában mondta azt, hogy szerinte hamarosan átmehet a rövidebb munkahétre vonatkozó terv az unión.

Nicolas Schmit, az Európai Unió foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa támogatja a négynapos munkahét bevezetését, különösen a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban. Schmit úgy véli, hogy a fiatalabb generáció értékeli a munka és a magánélet jobb egyensúlyát, és a négynapos hetet progresszív koncepciónak tartja. Bár az EU-n belül nincs konszenzus ebben a kérdésben, Schmit szerint a szociális partnerek közötti megállapodások kikövezhetik az utat az elfogadásához - írja az Euractiv.

Schmit Németországot hozza fel példaként, ahol a legnagyobb szakszervezet a négynapos hét mellett száll síkra, és néhány vállalat már bevezette azt, hogy vonzza a munkavállalókat, különösen a közlekedési ágazatban. Úgy véli, hogy a munkaidő csökkentése bizonyos ágazatokat vonzóbbá tehetne a potenciális munkavállalók számára.

Az EU-t elsősorban nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány aggasztja, mivel számos ágazatban az érdeklődés hiánya vagy a nem megfelelő képzettség miatt nehéz munkaerőt találni. Erre pedig megoldást jelenthet a négynapos munkahét.

Portugáliában a négynapos munkahétre vonatkozó kísérleti projektet terveznek a tisztességes munkára vonatkozó program részeként. A kísérlet első szakaszában 46 vállalat jelezte érdeklődését, és a második szakasz célja a rövidebb munkahét bevezetése. A projektben képviselt főbb ágazatok közé tartozik a tanácsadás, a tudományos és műszaki terület, az oktatás, valamint az információs és kommunikációs szektor.

Összességében a négynapos munkahét bevezetése egyre nagyobb teret nyer az EU-ban, amit a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése iránti vágy és a munkaerőhiány kezelésének szükségessége vezérel. Egy ilyen politika végrehajtása azonban a szociális partnerek közötti tárgyalásoktól, valamint az egyes ágazatok és országok sajátos körülményeitől függ. Azonban ha egy uniós biztos felkarolja az ügyet, az egész EU-ra érvényes munkahétrövidítés jöhet.

Címlapkép: Shutterstock.

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Európai Tanács