Előfizetői tartalom

Aggódhat a magyar kormány, az EU bekeményít a kínai tőkével szemben

Szabó Dániel
Európa attól tart, hogy a két legnagyobb kereskedelmi partnere, az Egyesült Államok és Kína kereszttüzébe kerül. Az Európai Unió saját gazdasági biztonsági stratégiájának kialakításával igyekszik autonómiáját megerősíteni, és ezzel a Washington és Peking által hozott döntésekre való reagálásról való elmozdulást jelzi. Az EU felismerve az ellátási lánc megszakadásait és az ukrajnaihoz hasonló konfliktusokat követően az autokráciától való túlzott függés kockázatait, igyekszik csökkenteni ezeket a sebezhetőségeket. Ursula von der Leyen EB-elnök már a júniusi uniós csúcs előtt bemutatja a válaszcsapás részleteit, ami nem sok jót ígér az Orbán Viktor-féle magyar kormány kínai tőkére építő terveinek.

Brüsszel nem hagyományos intézkedéseket fontolgat Kínával szemben a gazdasági globalizációval kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében. A külföldi felvásárlások ellenőrzése és a támogatott versenytársak megbüntetése mellett az Európai Bizottság azt tervezi, hogy az Egyesült Államok javaslataihoz hasonlóan egy a kimenő beruházásokra vonatkozó átvilágítási mechanizmust...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái