Előfizetői tartalom

Elismerték a kiszivárgott hírt Brüsszelben: tényleg komoly támogatási program készül Ukrajnának

Portfolio
A minap kiszivárgott hírrel összhangban a következő 4 évben évi 5 milliárd eurós, azaz összességében 20 milliárd eurós pénzügyi támogatási programot javasol az Európai Unió külügyi főképviselője az uniós tagállamoknak – jelentette be Joseph Borrell ma a tagállami külügyminiszterek tanácskozása utáni sajtótájékoztatón. A lépés célja, hogy Ukrajna katonai támogatását havonta állandóvá és így kiszámíthatóbbá tegye az EU, az Európai Békekeret egy speciális, elkülönült részének létrehozásával. Most a tagállamokon a sor, hogy mérlegeljék a javaslatot. Az elmúlt hetekben a magyar kormány ahhoz kötötte az EPF-ből való kifizetéseket az ukrajnai programokra, ha az ukránok leveszik az OTP-t a háborút finanszírozó nemzetközi szponzorok listájáról, de ez egyelőre továbbra sem történt meg.

Joseph Borrell, az Európai Unió vezető diplomatája 20 milliárd eurós (22 milliárd dollár) alapot javasolt Ukrajna hosszú távú katonai szükségleteinek támogatására. A javaslatot ma mutatták be Brüsszelben az uniós külügyminiszterek előtt. Az alapból a következő négy évben évente legfeljebb 5 milliárd eurót terveztek biztosítani, bár további konkrétumokat nem árultak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés