Előfizetői tartalom

Megvan az Európai Bizottság lemondott alelnökének várható utóda

Portfolio
|
MTI
Mark Rutte ügyvivő holland miniszterelnök pénteken Hágában bejelentette, hogy Wopke Hoekstra külügyminisztert (lásd címlapképünkön) jelöli Hollandia új európai uniós biztosának. Hoekstra korábban holland pénzügyminiszterként komoly hírnevet szervezett azzal magának Brüsszelben, hogy erősen ellenezte a koronavírus-válság kitörése idején a közös uniós "koronakötvények" kibocsátását, azaz a pénzügyi terhek megosztását ilyen módon, miközben klímavédelmi diplomáciai tapasztalata nincs. Egyelőre nem lehet biztosra venni, hogy Hoekstra teljesen megkapja azt az uniós biztosi portfóliót, az európai zöld megállapodás ügyének elsődleges vitelét, amelyről holland belpolitikai okok miatt lemondott Frans Timmermans első bizottsági alelnök.

A teljes hágai kabinet - még pénteken várható - jóváhagyása esetén a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) politikusa veheti át a távozó Frans Timmermanstól az Európai Bizottság klímaügyi tárcáját, igaz a pontos kereteket, az uniós biztosi mandátum tartalmát Ursula von der Leyen európai bizottság elnök jogosult meghatározni. Az új biztos mandátuma a 2024 júniusában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés