Előfizetői tartalom

A magyar kormány a frontvonalba kerül az egész EU-t érintő reform miatt

Ursula von der Leyen az EU állapotáról szóló szerdai beszédében egy politikai bravúrral talált egyetlen mondatot, amelyet minden szereplő a maga kedve szerint értelmezhet az egész államszövetségét meghatározó intézményi reform vitájában. Az Európai Bizottság elnöke bár azt mondta, hogy támogatja, hogy a hatalmi és döntéshozatali egyensúlyon változtasson, de óvatosan hosszútávú folyamatot ígért az uniós alapszerződésekről szóló változtatások kapcsán. Ezzel együtt is új politikai eszköztár keresésére kényszerítheti Orbán Viktort és kormányát az EU-s tárgyalásoknál: a tanácsi vétójog elvesztése, az Európai Parlament jogköreinek bővítése mind olyan pontok, amelyek ellentétesek a magyar kabinet irányvonalával. Bóka János EU-ügyi miniszter már jelezte is, hogy ellenzik az intézményi reformot.

Igen, ez azt jelenti, hogy az Európai Egyezmény és a Szerződések módosítása révén is, ha és ahol erre szükség van! De nem várhatunk - és nem is szabad - a szerződés módosítására, hogy a bővítéssel előrehaladjunk

- ezzel a két mondattal vezette fel szerdai, strasbourgi programbeszédében Ursula von der Leyen az intézményi reformmal kapcsolatos bizottsági álláspontot, amely egyre fontosabb vitatéma az Európai Unión belül. Ennek a kérdésnek a tisztázását várta leginkább az Európai Parlament is, és az elnök most jelezte, hogy kész arra, hogy átírja a szerepek leosztását az uniós intézményrendszeren belül.

Néhány perccel később pedig elejtette azt a mondatot, amit aztán a vita minden szereplője - a hatáskörök és a döntéshozatal átírását ellenzők és követelők is - a kedvük szerint értelmezhetnek:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés