Előfizetői tartalom

Megégeti az OLAF-ot egy vesztegetési ügy, szorult helyzetben az EU-s igazságügyi rendszer

Portfolio
Az uniós igazságszolgáltatási rendszeren belüli jelentős és példátlan fejlemény, hogy Giovanni Kessler, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) volt vezetője egy belga bíróságon egyéves felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ítélet szerint Kessler részt vett egy ellentmondásos vizsgálatban, amelynek során John Dalli volt egészségügyi biztos megvesztegetéssel és illegális lehallgatással kapcsolatos vádak szövevényes hálójába keveredett. Mindennek súlyos kihatása lehet az egész EU-s csalás- és korrupcióelleni fellépésnek - számolt be a Politico.

Az ügy gyökerei 2012-ig nyúlnak vissza, amikor az akkoriban az EU egészségügyi biztosaként dolgozó John Dalli a "Dalligate" néven ismert botrányba keveredett. A vádak szerint Dalli legfőbb tanácsadója, Silvio Zammit 60 millió eurós kenőpénzt kért egy svéd dohányipari vállalattól azért, hogy a füst nélküli dohány egyik formájára, a snüsszre vonatkozó uniós tilalmat visszavonják....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés