lengyel gazdatüntetés
Uniós források

Kijev ráhúzta a vizeslepedőt a magyar és a lengyel kormányra, feszültté vált a helyzet az EU-ban

Portfolio
Súlyos belső feszültségeket hozott felszínre az Európai Unión belül, hogy Ukrajna beperelte Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát a Kereskedelmi Világszervezetnél a gabonaimport betiltása miatt. Több uniós diplomata is felháborodott a három tagállam lépésén, a kijevi taktika pedig hosszútávon sikeres is lehet.

Az Európai Unión belüli megosztottságot felszínre hozó, valamint a Kijev és Brüsszel közötti kapcsolatokat próbára tevő lépésként Ukrajna keresetet nyújtott be Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) hétfőn. A vita középpontjában az áll, hogy a trió az Európai Bizottság döntése ellenére egyoldalúan megtiltotta az ukrán gabonaimportot - írja a Politico.

Már maga a kereskedelmi tilalomról szóló lépés feszültséget okozott az uniós tagállamok között, egyes brüsszeli diplomaták különösen Lengyelországot vádolják azzal, hogy belpolitikai céljait a gazdasági érdekekkel és az EU egységével szemben helyezi előtérbe. Mint ismert, egy hónap múlva választásokat tartanak a lengyeleknél, amelynél komoly esélye van annak, hogy a Jog és Igazságosság pártot (PiS) leválthatják, ezért Mateusz Morawiecki kormánya a gazdák szavazataira hajtva fordult szembe Kijevvel, amelyet egyébként minden más fórumon erején felül támogat az oroszokkal szembeni háború közepette.

A konfliktus aláhúzza azt a szélesebb körű kihívást, amellyel Ukrajna és szövetségesei a nyugati világban szembesülnek.

Mivel Ukrajna a világ egyik legjelentősebb mezőgazdasági szereplője, komoly problémákat hoz felszínre, hogy a teljes jogú uniós tagságra törekszik: az EU-ban ugyanis több jelentős agráriummal rendelkező országgal fél attól, hogy a belső piacon nem tudnák felvenni a versenyt az olcsó ukrán terményekkel.

Továbbá ha Ukrajna csatlakozna az EU egységes piacához, akkor az EU mezőgazdasági támogatásainak legnagyobb kedvezményezettjévé válna, ami a közös agrárpolitika felülvizsgálatát vonná maga után. Az EU-nak továbbá foglalkoznia kellene az újjáépítési költségekkel, a regionális támogatásokkal és a belső reformokkal kapcsolatos kérdésekkel, amelyek mind azt eredményezhetnék, hogy az EU jelenlegi tagállamai hatalmat és forrásokat engednének át Ukrajnának.

A három ország "részmunkaidős szolidaritást" vállalt Ukrajnával - panaszolta Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter. "Amikor megfelel, akkor szolidárisak vagytok, amikor pedig nem, akkor nem" - mondta Özdemir hétfőn, amikor az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozójára érkezett.

Egy uniós diplomata szerint az egyoldalú lépés azt bizonyítja, hogy Lengyelországban, ahol a jövő hónapban esedékes választások előtt nagy tétekkel zajlik a kampány, a szavazatok megszerzése többet számít, mint a gazdasági aggodalmak. "Már nem a gazdasági aggályokról van szó, hanem a nemzeti politikai célokról" - mondta a diplomata. "Ezt eddig is tudtuk, de most már nyíltan és mindenki számára világosan látszik" - tette hozzá.

Ráadásul az is problémát jelent, hogy Kijev nem csak fenyegetőzött: be is adta keresetét a WTO-hoz Magyarországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával szemben.

Tarasz Kacska, Ukrajna kereskedelmi képviselője állítja, hogy valótlan az az érvelés, hogy olcsó terményekkel árasztják el az EU piacát: szerinte a világpiaci árak alapján értékesítik az ukrán mezőgazdasági cikkeket, így szó sincs arról, hogy lenyomják az árakat. Ezzel együtt is volt olyan diplomata, aki feltette a kérdést: Kacska részeg volt, amikor ezt bejelentette?

Az ukrán lépés arra mindenesetre jó, hogy egy akár hónapokig tartó bírósági eljáráson bemutathatják bizonyítékaikat a WTO-nak, és akár elérhetik azt is, hogy a kereskedelmi tilalmakat feloldassák az érintett tagállamokkal. Magyarország ráadásul külön felelhet azért, hogy nem pusztán terményekre, hanem összesen 24 árucikkre vezetett be embargót, amely jóval nagyobb merítés, mint a szlovák és lengyel tilalom spektruma.

Címlapkép: Egy lengyel gazda tüntet az ukrán gabonatermények importja ellen 2023. április 17-én. Forrása: Bartek Sadowski/Bloomberg via Getty Images.

spanyol parlament
idojaras-vihar-eso-esernyo-figyelmeztetes-piros-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato
lakóautó kemping
dróntámadás házak ellen drónraj
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kína-eu