Előfizetői tartalom

Magára zúdította Brüsszel haragját Orbán Viktor a Putyin-kézfogással

Az Európai Unió diplomatáinál erős ellenérzéseket váltott ki a hét elején megjelent fénykép Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kézfogásáról, amikor az Övezet és Út konferencián egyeztettek Kínában. Ez volt az első alkalom, hogy egy uniós vezető az ukrajnai háború kezdete óta először tett baráti gesztust az orosz államfő felé. Több ország – köztük a balti államok és Németország – állandóképviseleteinek vezetői hevesen bírálták a magyar külpolitikai lépést, amely napirendre kerülhet a külügyminiszterek találkozóján is.

Litvánia állt a felháborodott csoport élére, hangsúlyozva, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsa és uniós szankciók hatálya alatt álló vezetővel való érintkezés ellentmond az EU alapelveinek. Nyolc ország, köztük Németország, a balti államok és Görögország támogatta Litvánia kritikáját a szerdai uniós nagyköveti ülésen, bár sok diplomata utalt arra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés