donald tusk
Uniós források

Lengyelországra hamarosan jelentős mennyiségű uniós forrás szakadhat

Portfolio
Lengyelország készen áll arra, hogy hozzáférjen a felfüggesztett európai uniós finanszírozáshoz: az Európai Bizottság jóváhagyja a lengyel kormány azon kérelmét, hogy hozzáférhessen a mintegy 2,8 milliárd eurós támogatáshoz, amelynek célja a tagállamok orosz energiafüggőségének csökkentése. A döntés várhatóan a következő hetekben születik meg – számolt be a Bloomberg. A helyzetet bonyolítja, hogy időközben a parlamenti választásokon többség nélkül maradó Mateusz Morawiecki és pártja próbálkozhat a kormányalakítással, miközben az ellenzéki Donald Tusk és szövetsége készülne a hatalomátvételre. Magyarország is hasonló módon juthat EU-pénzekhez.

Ahogy Donald Tusk ellenzéki vezető, aki váratlan győzelmet aratott a közelmúltbeli lengyelországi választásokon, felkészül az ország miniszterelnöki tisztségének átvételére, egyből egy nagy eredményt ünnepelhet majd: a Bloomberg úgy tudja, hogy az év végéig az Európai Bizottság felszabadít mintegy 2,8 milliárd eurónyi uniós támogatást Lengyelország számára. Tusk elsődleges célja, hogy helyreállítsa a kapcsolatokat az EU-val, amely a független intézmények és a jogállamiság lengyelországi eróziója miatti aggodalmak miatt visszatartotta a finanszírozást. A lengyel ügy hasonló a magyar kohéziós támogatásokat felfüggesztő bizottsági lépésekhez: Brüsszel reformokat vár Varsótól, különösen az igazságszolgáltatás és a bírói rendszer területén, hogy hozzáférjenek az uniós forrásokhoz. 

A gazdaság legfontosabb kérdéseiről, az uniós források érkezéséről részletesen szó lesz szakmai eseményünkön.

Amint az uniós pénzügyminiszterek december 8-i ülésükön jóváhagyják a bizottság döntését, Lengyelország feltételek nélkül hozzáférhet mintegy 550 millió eurós előfinanszírozáshoz a RePowerEU készletből – közölte egy névtelenül nyilatkozó, az ügyet ismerő forrás. Ez a pénzügyi lökés várhatóan röviddel Tusk hivatalba lépése után következik be. Az Európai Tanács korábbi elnöke, aki megígérte, hogy még idén szorgalmazni fogja a források felszabadítását, a nyolc éve hatalmon lévő nacionalista Jog és Igazságosság pártot válthatja majd a hatalomban a koalíciójával.

Bár Tusk szövetségesei nemrégiben koalíciós szerződést írtak alá, a hatalom átadása még várat magára, amíg Mateusz Morawiecki miniszterelnök kormányalakítási kísérlete lezárul. Az EU korábban az igazságügyi kormánynak nyújtott több mint 35 milliárd eurós, a pánik utáni támogatásokat blokkolta, az igazságszolgáltatás átalakításával kapcsolatos aggályokra hivatkozva. Tusk előtt az a kihívás áll, hogy a további finanszírozáshoz kapcsolódó feltételeket teljesítse, beleértve az igazságügyi reformok befejezését, ami akadályokba ütközhet, mivel Andrzej Duda elnöknek vétójoga van a törvényhozás felett.

A RePowerEU-program jóváhagyását követően közel 60 milliárd eurós támogatást és kölcsönt biztosítana Lengyelország számára, ami döntő lépés lenne az ország alternatív energiaforrások fejlesztésére irányuló erőfeszítéseiben az Oroszország ukrajnai háborúját követő geopolitikai változások közepette.

Ahogy arról korábban írtunk, ebből Magyarország is forrásokhoz juthat: a budapesti kormány csak 3,9 milliárd eurónyi hiteligényt adott be, azonban ennek előfinanszírozását két lépcsőben, 10+10 százalékos szeletekre a futó jogállamisági és egyéb uniós eljárásoktól függetlenül megkaphatja. Ez akár összesen 920 millió eurónyi előleget, ha az Európai Bizottság elfogadja a magyar hitelkérelmet.

Címlapkép: Donald Tusk, a választásokon befutó koalíciós szövetség miniszterelnök-jelöltje. A fotó forrása: Omar Marques/Anadolu via Getty Images

nav nemzeti ado- es vamhivatal
grönland
orosz útlevél stock
tőzsde
bét
Pfizer oltás
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bank-of england-london-nagy-britannia-egyesult-kiralysag