berlaymont, európai bizottság, repowereu, rrf,
Uniós források

Magyar EU-pénzek: nagy döntésre készül kedden az Európai Bizottság

Portfolio
Jövő kedden várhatóan zöld jelzést kap az Európai Bizottságtól a magyar helyreállítási terv és a REPowerEU-forrásokra benyújtott terv - értesült a Szabad Európa. A jóváhagyás után 4,6 milliárd euró uniós forráshoz juthat Magyarország, és 60 napon belül nagyából 13 milliárd euró kohéziós forrás évekig elhúzódó lehívása kezdődhetne meg.

A Szabad Európa információi szerint a magyar helyreállítási terv és a REPowerEU forrásokra benyújtott javaslat is zöld utat kaphat az Európai Bizottság következő ülésén. Az igazságszolgáltatási reform értékelése azonban további időt vehet igénybe.

Az Európai Bizottság és Magyarország közötti kapcsolatot jól jellemzi a tavalyi eseménysor, amikor a brüsszeli testület javaslatára a tagállamok képviselőiből álló tanács decemberben, az utolsó pillanatban adta áldását a magyar helyreállítási tervre. A jelenlegi helyzet hasonló forgatókönyvet sejtet.

A lap szerint az augusztus végén benyújtott, kölcsönkérelemmel módosított magyar helyreállítási terv jövő kedden megkaphatja az Európai Bizottság jóváhagyását, együtt a REPowerEU tervvel, amelynek célja az orosz fosszilis energiaimport csökkentése. A hírek szerint több más uniós tagállam terveivel együtt, egy csomagban fogadják el a módosított magyar helyreállítási tervet.

Pozitív döntés esetén Magyarország papíron 4,6 milliárd euró összegű uniós forráshoz juthat hozzá. Ebből

3,9 milliárd eurót tesz ki a kormány által a helyreállítási eszközből (RRF) igényelt kölcsön, további 700 millió euró pedig a REPowerEU pénzügyi keretéből hazánkra jutó, vissza nem térítendő támogatás.

A jóváhagyás azonban nem egyenértékű a tényleges kifizetésekkel. Mind a támogatás, mind a kölcsön lehívásának előfeltétele a tanács által tavaly elfogadott 27 szupermérföldkő teljesítése. A REPowerEU esetében azonban lehetőség van a teljes keret összesen húsz százalékának előlegként való kifizetésére. Ez gyakorlatilag 920 millió eurót jelent, ami a 4,6 milliárd eurós keret egyötöde.

A magyar terv jóváhagyása után még a pénzügyminiszteri tanácsnak is el kell fogadnia azt, amely legközelebb december elején ülésezik. A jóváhagyás után még idén alá kell írni a pénzügyi és a kölcsönszerződést, hogy a források ne vesszenek el.

Az igazságszolgáltatási reformok pozitív visszaigazolása esetén a bizottság megállapítaná, hogy Magyarország jelenleg megfelel a horizontális feljogosító feltételeknek. Ebben az esetben

a kormány nagyjából 13 milliárd euró kohéziós politikai forrás lehívását kezdhetné meg hatvan nappal a pozitív bizottsági vélemény után.

Címlapkép forrása: EU

bull bear tőzsde
bét
boksz kiütve
Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
budapest magyarország magyar gazdaság
Narendra Modi, India miniszterelnöke
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Orban Viktor EU csucs Ukrajna csatlakozasi targyalas