varsó lengyelország
Uniós források

Amíg Magyarország vár az EU-pénzekre, Lengyelország esetében elindul egy kifizetés

Portfolio
Az Európai Unió javaslatot tett, hogy felszabadítsák a Lengyelországnak szánt 5,1 milliárd eurónyi forrást az energiafüggőség csökkentésére és a zöld energia fejlesztésére. A lengyel kormány néhány feltételt teljesített a jogállamisági eljárásban, így Brüsszel engedélyezte az előfinanszírozás kifizetését. Az új, várhatóan Donald Tusk által vezetendő kormány már ígéretet tett a jogállamiság helyreállítására és az EU-val való kapcsolatok javítására. Az ellenzék várhatóan december közepén veheti át a hatalmat.

Az Európai Unió végrehajtó szerve javaslatot tett a Lengyelország számára elkülönített 5,1 milliárd euró uniós forrás felszabadítására a blokk azon kezdeményezéseinek részeként, amelyek célja az orosz energiaellátástól való függőség csökkentése és a zöld energia diverzifikációjának fokozása. Az Európai Bizottság szóvivője kedden hozta nyilvánosságra, hogy Varsó a RepowerEU fejezet keretében augusztusban kért 2,8 milliárd eurós támogatás és 22,5 milliárd eurós kiegészítő hitel együttes összegének legfeljebb egyötödéhez juthat hozzá – írja a Bloomberg.

Az uniós pénzügyminiszterek december 8-i ülésükön történő megerősítéséig Lengyelország két egyenlő részletben kaphatja meg a forrásokat, a második részlet pedig egy éven belül várható – közölte a bizottsági szóvivő. A juttatás része Lengyelország szélesebb körű kérelmének, amely mintegy 60 milliárd eurós támogatásra és kölcsönre irányul az EU világjárvány helyreállítási alapja és az Ukrajna orosz megszállása után létrehozott speciális eszköz keretében.

Mint arról írtunk, a RePowerEU fejezetnél az előlegfizetést egyébként sem blokkolják a jogállamisági viták, így Magyarország is számíthat kétszer 460 millió eurónyi előlegfizetésre.

Az uniós végrehajtó testület a legtöbb pénzeszköz felszabadítását attól tette függővé, hogy a lengyel kormány visszavonja-e az igazságügyi reform vitatott elemeit, amelyek növelik a bírák feletti politikai befolyást. A javasolt 5,1 milliárd eurós előfinanszírozás nem függ bizonyos mérföldkövek teljesítésétől, ami rugalmasságot biztosít Lengyelország számára.

A Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke által vezetett, várhatóan decemberben hatalomra kerülő új kormány ígéretet tett az EU-val való kapcsolatok javítására és a jogállamiság helyreállítására. Az ellenzéki pártok várhatóan december közepén veszik át a hatalmat, miután az október 15-i parlamenti választásokon győzelmet arattak, és kiszorították a kormányzó populista Jog és Igazságosság (PiS).

Címlapkép forrása: Getty Images

tőzsde
bét
izraeli hadsereg idf izrael stock
Több mint fél éve nem volt ilyen gyenge a forint
v43 szili máv nyugati pályaudvar vonat mozdony vasút utazás saját
autópálya sztráda torlódás
300 ezer szülő csúszhat le a családi adókedvezményről, ha nem figyel
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bolcsodefejlesztes helyreallitasi programbol