El se hinnéd, hogy mi minden történik az interneten 1 perc leforgása alatt
Uniós források

Inkább ismerősök Facebook-bejegyzésében hisznek a magyarok, mint a közmédiának

Portfolio
Az Európai Parlament által közzétett friss Eurobarométer felmérés alapján Európában átlagosan a polgárok 48 százaléka bízik a közszolgálati televízióban és rádióban mint hírforrásban. Azonban Magyarországon csupán 25 százalék hisz az állami médiának, ezzel az 27 EU-tagállam közül a legalacsonyabb bizalmi mutatóval rendelkezik. Még a lengyel közmédia is hitelesebb a magyarországinál, 26 százalékos bizalommal – írja a Népszava.

A közmédiákat a legmegbízhatóbb hírforrásnak Finnországban (71 százalék), Portugáliában (65 százalék) és Svédországban (63 százalék) tartják az európaiak. Magyarországon viszont a közösségi médiában követett emberek és az egyéb hírplatformok, mint a blogok és podcastok élveznek nagyobb bizalmat, jelezve ezzel a magyarok radikális elfordulását a hagyományos hírforrásoktól.

A magyarok 28 százaléka inkább hisz az általa bekövezett emberek, csoportok, barátok közösségi médiában megosztott bejegyzéseiben, az EU-átlag ehhez képest 16 százalék.

A felmérés szerint az EU-s polgárok körében a YouTube és más videoplatformok, valamint a közösségi média influenszerei iránti bizalom növekedett (+4 százalék) az előző évhez képest. Magyarországon a Facebook a legnépszerűbb közösségi médium (83 százalék használta az elmúlt héten), míg a WhatsApp kevésbé elterjedt (13 százalék) az uniós átlagnál (62 százalék).

Az EU-s válaszadók körében a televízió továbbra is az egyik leggyakrabban használt médium (71 százalék), míg Magyarországon a legtöbben (61 százalék) a tévéből értesülnek a napi eseményekről. Az írott sajtó népszerűsége viszont alulmúlja az uniós átlagot (11 százalék).

A magyar válaszadók többsége (44 százalék) az európai híreket részesíti előnyben az elmúlt héten, míg az európai átlagban az emberek fele inkább helyi híreket olvas. Érdekes módon Magyarországon a hírek bizonyos típusait kerülni szándékozók aránya (15 százalék) az uniós átlaghoz képest magasabb.

Az állami médiát fogyasztók körében a legnagyobb arányban a Fidesz-szimpatizánsok találhatók (60 százalék), míg az ellenzéki RTL híradóját a bizonytalanok (65 százalék) és az ellenzékiek (63 százalék) nézik. Az állami médiára elsősorban a kormánypártiak kapcsolnak (31 százalék), de a Fidesz-szavazók közül sokan a saját narratívájukat alátámasztó TV2 és Hír TV műsorait részesítik előnyben.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Gázaváros
Giorgia Meloni
hotel szálloda
stoltenberg2
hó hegy Ausztria
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu-asean