Előfizetői tartalom

Különleges magyar energiaprojekt támogatásába száll be az EU

Több magyar vonatkozású határokon átnyúló energia-infrastruktúra fejlesztési projektet is uniós támogatásra javasol az Európai Bizottság az európai zöld megállapodás megvalósításának elősegítése érdekében. Az úgynevezett közös érdekű és kölcsönös érdekű projekteket (PCI/PMI) tartalmazó listán a villamosenergia-rendszer fejlesztését célzó magyar-román, magyar-szerb és magyar-szlovák beruházások mellett szerepel a magyar-horvát szén-dioxid-szállítási hálózat megépítése is.

Az Európai Bizottság rendszeresen elkészíti a közös érdekű projektek listáját, amely az Európai Unió szempontjából legjelentősebb, célzott uniós támogatásra érdemesnek talált energetikai beruházásokat szokta tartalmazni. Így történt ez idén is, de a listán 2023-ban először a kölcsönös érdekű projektek is szerepelnek, melyek az EU-t más országokkal kötik össze (így ez lett a közös érdekű projektek 6. uniós listája, valamint a közös érdekű projektek és kölcsönös érdekű projektek első uniós listája). Az is újdonság, hogy most először kerültek fel a listára hidrogénnel és elektrolizátorokkal kapcsolatos projektek.

Idén a Bizottság 166 olyan határon átnyúló európai energetikai projekt támogatását jelentette be november 28-án, amelyek szándékai szerint hozzájárulnak az európai zöld megállapodás végrehajtásához. A testület indoklása szerint a kulcsfontosságú, határokon átnyúló infrastrukturális projektek segíteni fogják az EU-t ambiciózus energia- és éghajlat-politikai céljainak elérésében, így hálózati kapacitásának 2030-ig történő megkétszerezésében és a megújuló energiára vonatkozó 42,5%-os célkitűzés elérésében.

A projektekre egyszerűsített engedélyezési és szabályozási eljárások vonatkoznak, és az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből (CEF) uniós pénzügyi támogatásra jogosultak. A Bizottság a közös érdekű projektek végrehajtásának felgyorsítását és új projektek kidolgozását is el kívánja érni politikai irányítás, fokozott nyomon követés és a javaslatok számának növelése révén, amint az a villamosenergia-hálózatok kiépítésének fokozását célzó, ugyanakkor bemutatott bizottsági cselekvési tervből kiderült.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés