Előfizetői tartalom

Megkavarták a kártyákat, hogy ne Orbán Viktor legyen az Európai Tanács elnöke

Portfolio
Felkavarta a brüsszeli állóvizet, hogy Charles Michel, az Európai Unió Tanácsának elnöke elindul a közelgő európai parlamenti választásokon. Ha júniusban mandátumot szerez, akkor a novemberig tartó időszakban ideiglenes vezetőt kellene választani a tagállamokat tömörítő testület élére. Így papíron van esély arra, hogy a júliustól induló magyar EU-elnökség miatt ideiglenesen Orbán Viktor miniszterelnök vegye át az ET vezetését. Azonban ezt a tagállamok egyszerű szavazással akadályozhatják meg, és ez a legvalószínűbb forgatókönyv. Sőt már több jelölt van átmeneti ET-elnöknek.

Gyorsan bejárta a sajtót a hír, hogy júliustól Orbán Viktor magyar miniszterelnök lehet az Európai Unió Tanácsának elnöke átmenetileg. Jogilag erre azért lenne lehetőség, mert július 1-től Magyarország veszi az unió soros elnökségét, ez pedig egybeesik azzal az időponttal, amikor Charles Michel felveheti az EP-képviselői megbízatását, sőt, akár ő lehet az Európai Bizottság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés