Nekiment Brüsszel a magyar szuverenitásvédelmi törvénynek!
Uniós források

Nekiment Brüsszel a magyar szuverenitásvédelmi törvénynek!

Portfolio
Az Európai Bizottság ma kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a szuverenitásvédelmi törvény miatt – jelentette be a brüsszeli testület az ilyen eljárásokat összefoglaló mai közleményében. A hírre még tovább ütötték a forintot, így nagyon közel került ahhoz, hogy új sokhavi forintmélypont alakuljon ki.

Az Európai Bizottság ma úgy határozott, hogy felszólító levél útján kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben (INFR(2024)2001) az uniós jog megsértése miatt. A Bizottság azt követően döntött így, hogy alapos értékelésnek vetette alá a magyar Országgyűlés által 2023. december 12-én elfogadott és 2023. december 22. óta hatályos, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló új törvényt.

A Bizottság úgy véli, hogy a szóban forgó magyar jogszabály sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését, többek között:

  • az uniós demokratikus értékeket,
  • a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát,
  • az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített számos alapvető jogot (például a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, az egyesülés szabadságát, a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogot, az önvádra kötelezés tilalmát és az ügyvédi titoktartási kötelezettséget),
  • a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket, valamint
  • számos, a belső piacra alkalmazandó szabályt.

Egy új, széles körű hatáskörökkel és szigorú ellenőrzési, végrehajtási és szankcionálási rendszerrel rendelkező hatóság felállítása azzal a kockázattal jár, hogy súlyosan károsítja a demokráciát

- jelezte egy bizottsági szóvivó a szuverenitási törvény alapján felállt Szuverenitásvédelmi Hivatalra utalva.

A ma elindított kötelezettségszegési eljárásban a magyar kormánynak két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a felszólító levélre. Amennyiben nem orvosolja a Bizottság által felvetett kifogásokat, a Bizottság úgy határozhat, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indokolással ellátott véleményt küld. Ha ennek nyomán sincs egyetértés a Bizottság és a kormány között, akkor a Bizottság az ügyet az Európai Unió Bírósága elé utalhatja.

Önmagában az, hogy egy ügyben kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a Bizottság, még nem akkora hír, hiszen majdnem minden havi döntési csomagban történik ilyesmi, és a mai csomagban is megtörtént számos más tagállam számos ügyében ez. A hír inkább azért komoly fejlemény, mert nem valószínű, hogy a magyar kormány, vagy a Bizottság meghátrálna az ügyben (az Európai Parlament felőli friss állásfoglalás miatt, illetve az uniós joganyag sérülése miatt ezt nem is teheti meg a Bizottság.). Emiatt a téma a júliusra várható éves jogállamisági jelentésben is előjöhet, az pedig alapot adhat arra, hogy esetleg egy új jogállamisági eljárás is elinduljon Magyarországgal szemben, ami akár EU-s pénzek blokkolásához is elvezethet. Arra, hogy komolyabb "fegyverarzenállal" készül a Bizottság Magyarországgal szemben, az elmúlt hetekben több cikkben is felhívtuk a figyelmet.

A magyar szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban az Egyesült Államok felől is éles kritikák érkeztek az elmúlt hetekben:

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Annyira súlyos a válsághelyzet Németországban, hogy az már nem is igaz

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?