Előfizetői tartalom

A ketyegő uniós atombombával a magyar kormány egyedül maradhat

Portfolio
Adam Bodnar, Lengyelország újonnan kinevezett igazságügyi minisztere határozott üzenettel érkezett Brüsszelbe: kormánya dolgozik a jogállamiság gyors helyreállításán és azon, hogy visszanyerje vezető szerepét az Európai Unióban. Bodnar kifejezte eltökéltségét a 7. cikk szerinti eljárást kiváltó jogállamisági válság megoldására, és kijelentette, hogy Lengyelország készen áll arra, hogy ismét az EU egyik vezető tagjává váljon. Erre hamarosan sor is kerülhet a politikus szerint, ami azt jelentené, hogy már csak Magyarország ellen folyik majd az uniós jogi atombombaként emlegetett eljárás – derül ki a Politico beszámolójából.

Az Európai Unió történetében eddig két tagállammal, Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indították csak meg a 7. cikk szerinti, jogi atombombaként emlegetett uniós eljárást. A procedúra akár egy tagállam szavazati jogának felfüggesztésével is járhat az Európai Tanácsban. Az Európai Parlament 2018 szeptemberében arra szólította fel a Tanácsot, hogy akadályozza...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés