Előfizetői tartalom

Felszínre bukott az Ukrajna felfegyverzése körüli EU-s konfliktus

Portfolio
Az uniós nagykövetek szerdai megbeszélésén patthelyzet alakult ki az Európai Békekeret (EPF) további 5 milliárd euróval történő kiegészítéséről és egy Ukrajnának külön erre a célra szánt ugyanekkora alap létrehozásáról. A „francia-német blokád” egyelőre megbénította az egyeztetéseket. Németország nyitott a kompromisszumra, rugalmasságot javasolva, hogy az Ukrajnának nyújtott kétoldalú adományait részben beszámítsák az EPF-alaphoz való hozzájárulásokba. Franciaország viszont kitart amellett, hogy az európai fegyvergyártóktól vásároljanak új eszközöket a tagállamok – derül ki a Politico beszámolójából.

A megegyezés határideje március eleje, és Németország az EU külügyi tárcájával együttműködve dolgozik a megoldáson, hangsúlyozva, hogy nem visszatérítésre törekszik, hanem arra, hogy Ukrajnát közvetlen, gyors és bürokráciamentes módon támogassa. Ukrajna nagykövete, Vszevolod Csencov hangsúlyozta, hogy sürgősen szükség van további katonai segítségre, és kijelentette...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés