Atomreneszánsz felé tesz lépéseket az Európai Unió
Uniós források

Atomreneszánsz felé tesz lépéseket az Európai Unió

Portfolio
Az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozójára látogatott több uniós tagállami vezető, sőt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Az orosz-ukrán háború utáni atomreneszánsz elől pedig elhárulhat egy újabb akadály, ha von der Leyen is a nukleáris energia ügye mellé áll. A belga miniszterelnök pedig azért lobbizik, hogy a nukleáris energiával kapcsolatos beruházásokat is tiszta energiaforrássá nyilvánítsa az EU, így lehetővé téve, hogy uniós forrásokkal támogassák a fejlesztéseket.

Az Európai Unió eddig nem számolt az energetikai átmenetben a nukleáris termelőkkel. A két évvel ezelőtt elfogadott EU-s taxonómia szigorú feltételek mellett csak átmeneti energiaforrásoknak minősítette az atomenergiát, ráadásul nem is minden beruházásnál adja meg ezt a jelzőt, hanem csak akkor, ha sok kitétel miatt szükséges, hogy nukleáris termelőket használjanak a megújulók telepítése mellett.

Most viszont ez megváltozhat, miután több atombarát tagállam, így Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor mellett Ursula von der Leyen EB-elnök is részt vett az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján. A végrehajtó testület vezetője ráadásul azt is kijelentette, hogy

a versenyképesség biztosításában az atomenergia fontos stabilizáló ereje lehet a villamosenergia-áraknak.

Von der Leyen azt is kijelentette, hogy szükséges támogatni a nukleárisenergia-ágazatot. De a tagállami kormányoktól pedig kérte, hogy alaposan értékeljék az esetleges erőmű-leállítási terveiket, ne veszélyeztessék ezzel az energiabiztonságot.

Viszont bírálta is az atomipar szereplőit, kijelentve, hogy az új erőművek építése „túlságosan gyakran vezetett jelentős többletköltségekhez és határidő-túllépésekhez”, és sürgette őket, hogy ezen haladéktalanul változtassanak.

Alexander De Croo belga miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az uniós költségvetésnek támogatnia kell az atomenergetikai kezdeményezéseket, jelezve ezzel a politikai irányváltás lehetőségét.

Az atomenergia iránti újraéledő érdeklődés oka a megváltozott geopolitikai környezet, beleértve Európa energiafüggetlenségre való törekvését az Oroszországgal fennálló feszültségek közepette. Az EU azonban továbbra is megosztott a kérdésben: Franciaország az nukleáris energia bővítését támogatja, míg az olyan atomenergia-ellenes országok, mint Ausztria és Németország a megújuló források mellett érvelnek.

A kihívások ellenére az EU-n belül egyre nagyobb lendületet kap az atomenergia, és az iparág megfiatalítása és a nukleáris tudósok új generációjának kinevelése érdekében nagyobb beruházásokra szólítanak fel a kutatás és fejlesztés terén. Miközben az európai vezetők a szén-dioxid-mentesítés és az energiabiztonság szükségszerűségével küzdenek, az atomenergia szerepe továbbra is intenzív viták tárgya.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott csoportképen az Európai Nukleáris Szövetség elsõ csúcstalálkozójának résztvevõi Brüsszelben 2024. március 21-én. A második sorban középen Orbán Viktor kormányfõ (j4), az elsõ sorban Emmanuel Macron francia elnök (j2) és Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség fõigazgatója (j3). A fotó forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

szenior treasury és kontrolling munkatárs

szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szuper elektromos autók, amikről még nem is hallottál