Magyarország lett az egyik főszereplő az EU-s szankciók körüli játszmákban
Uniós források

Magyarország lett az egyik főszereplő az EU-s szankciók körüli játszmákban

Portfolio
Az Európai Unió és Oroszország közötti fokozódó feszültségek közepette az EU szankciós listájáról az elmúlt két évben mindössze nyolc személyt vettek le. Nekik egy bonyolult jogi folyamaton kellett átesniük, vagy arra volt szükség, hogy egy tagállam lobbizza ki az eltávolításukat. Magyarország is rendszeresen javasolja személyek törlését az uniós listáról.

Az EU szankciórendszere, amelyet eredetileg Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022-es teljes körű ukrajnai inváziójára válaszul vezettek be, több mint 2000 személyre és szervezetre vetett ki vízumtilalmat és fagyasztotta be vagyonukat. Ebben a helyzetben az EU-ellenes peres eljárások megugrása a célzott személyek és szervezetek összehangolt erőfeszítéseit tükrözi, hogy megkérdőjelezzék a szankciók jogszerűségét, és felmentessék a büntetett entitásokat a korlátozó intézkedések alól – számolt be az EUobserver.

Az Európai Unió Bírósága az orosz háborús szankciókkal kapcsolatos jogviták csataterévé váltak. A jelentések szerint jelentősen megnőtt az e szankciókkal kapcsolatos ügyek száma, és a peres felek a bírósági eljáráson keresztül keresnek jogorvoslatot. Különösen a közelmúltban hozott ítélet óta, amely a Nyikita Mazepin orosz Forma-1-es pilóta elleni szankciók megsemmisítéséről döntött első fokon.

Annak ellenére azonban, hogy Mazepin számára engedélyezték a listáról való törlést, az EU Tanácsa által benyújtott esetleges fellebbezésig továbbra is korlátozott a szabad mozgása és pénzügyi tevékenysége Európában.

A sikeres pereskedők által alkalmazott jogi stratégiák változatosak, és számos tényezőt foglalnak magukban, például befolyásos kapcsolatokat, uniós útlevelek birtoklását és stratégiai jogi manővereket. Különösen a peren kívüli törlések keltettek feltűnést, és adtak okot találgatásokra a kulisszák mögötti tárgyalásokról és lobbitevékenységekről, amelyek elősegíthették ezeket az eredményeket. Például Mazepin szankciós mentessége mellett komolyan lobbizott a magyar kormány is az Európai Unió Tanácsában.

Mazepin mellett az orosz üzleti és politikai körök kiemelkedő személyiségei közé tartoznak azok, akiknek sikerült elérniük a tőzsdéről való törlést. Ezek az esetek rávilágítottak az EU szankciós politikájának alapjául szolgáló jogi, politikai és diplomáciai megfontolások összetett kölcsönhatására.

Ezen túlmenően a szankciók törlésének következményei túlmutatnak a jogi technikai kérdéseken, és betekintést nyújtanak a tágabb geopolitikai dinamikába és az EU-Oroszország kapcsolatokba – írja az EUObserver. Egyes uniós tagállamok hajlandósága a jegyzékből való törlésre, mint például Magyarország Farkhad Akhmedovnak nyújtott támogatása, kiemeli az Oroszországra kivetett szankciókkal kapcsolatos, a tömbön belüli eltérő érdekeket a lap szerint.

A szankciós pereskedés és a diplomáciai manőverezés bonyolultsága közepette azonban az EU továbbra is szilárdan kitart amellett, hogy fenntartja az európai biztonságot és stabilitást fenyegetőnek ítélt személyekkel szembeni szankciókat. Ahogy a jogi csatározások tovább folytatódnak, a jegyzékből való törléssel kapcsolatos ügyek kimenetele továbbra is meghatározzák az EU szankciós politikájának körvonalait és annak tágabb geopolitikai következményeit.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
adózás adó kettősadózás adórendszer adótörvény beszámoló szja szja-bevallás