Portfolio signature

Csökken az egyenlőtlenség az EU-ban és Magyarországon, de sötét a látvány a függöny mögé nézve

Portfolio
Az Európai Unió 9. kohéziós jelentése alapján óriási földrajzi szakadékok vannak a tagállamokon belül, így Magyarországon is. Ugyan az uniós és országos átlagok javultak a 2000-es évek óta hangsúlyos szociális területen, rengeteg egyenlőtlenség kezeletlen maradt a kisebb régiók szintjén az egész EU-ban. Nem ok nélkül gondolkodik az Európai Bizottság a teljes támogatási rendszer átgyúrásán.

Az Európai Unió egyik legkomolyabb vállalása volt a 2000-es évek óta, hogy előrelépéseket tesz egy szociálisabb és befogadóbb társadalom kialakítására a foglalkoztatás növelésére, a készségfejlesztésre és a szegénység felszámolására összpontosítva. A 9. Kohéziós jelentésben közzétett elemzés azt mutatja, hogy miközben az EU valóban haladást ért el egy befogadóbb és igazságosabb társadalom eléréséhez, néhány területen megtorpant a fejlődés. 

A makrostatisztikákban komoly sikerek látszódnak: munkaerőpiacok a válságok alatt is ellenállónak bizonyultak, a foglalkoztatás terén a regionális különbségek csökkentek, főként az alulreprezentált csoportok fokozott munkaerő-piaci részvételének támogatása segítette, hogy többen álljanak munkába. Általánosan nőtt az oktatásban és a felnőttoktatásban és -képzésben való részvétel, különösen a kevésbé fejlett régiókban. 

Az egyenlőtlenségek azonban továbbra is fennállnak, különösen a diplomások nagyvárosokban való jelentős koncentrációja miatt. A szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitett személyek (at risk of poverty or social exclusion, AROPE) aránya 2019-ig csökkent, de 95 millió európai továbbra is AROPE-helyzetben van, köztük 20 millió gyermek és hátrányos helyzetű ember.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés