A lengyelek már tudják, milyen új eljárást indít ellenük az EU
Uniós források

A lengyelek már tudják, milyen új eljárást indít ellenük az EU

Portfolio
Lengyelország pénzügyminisztériuma szerint az ország a GDP 5,1%-os hiányával számíthat arra, hogy az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást indít ellene.

Lengyelország arra számít, hogy azok közé az országok közé tartozik majd, amelyekkel szemben az Európai Bizottság a költségvetési hiány miatt eljárást kezdeményez. A pénzügyminisztérium ezt hétfőn jelentette be a PAP állami hírügynökségnek, kiemelve, hogy folyamatban van a tárgyalás Varsó és Brüsszel között ebben a témában.

Az EU-ban egy tagállamot túlzottdeficit-eljárás alá vonnak, ha a hiány meghaladja a GDP 3%-át. Ebben az esetben évente legalább 0,5%-kal kell csökkenteniük a hiányukat. A koronavírus világjárvány és az ukrajnai konfliktus miatt 2020 és 2023 között ezeket a szabályokat ideiglenesen felfüggesztették.

Lengyelország államháztartásának hiánya 2023-ban előzetes adatok szerint elérte a GDP 5,1%-át. A pénzügyminisztérium szerint valószínűsíthető, hogy emiatt túlzottdeficit-eljárás indulhat az ország ellen.

A minisztérium szerint a magas hiány oka többek között az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó kiadások növekedése. Ide tartozik a hadsereg modernizálása, az energiaválság hatásainak kezelése és az Ukrajnából érkező menekültek támogatása is. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a védelmi kiadások növekedését enyhítő tényezőként veszik figyelembe egy esetleges túlzottdeficit-eljárás során.

Az EU költségvetési szabályainak legfrissebb reformja szerint 2025-től négytől hét évig terjedő időszakban kell egyenletesen csökkenteniük a tagállamoknak hiányukat és adósságukat. Ez akkor lehetséges, ha végrehajtanak bizonyos reformokat és beruházásokat az Unió által prioritásként kezelt területeken.

A lengyel pénzügyminisztérium információi szerint összesen 13 uniós tagországgal szemben indíthatnak túlzottdeficit-eljárást.

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, ezen országok között lehet Magyarország is:

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
adózás adó kettősadózás adórendszer adótörvény beszámoló szja szja-bevallás