Átírják a választási kampányszabályokat – lépett Brüsszel
Uniós források

Átírják a választási kampányszabályokat – lépett Brüsszel

Portfolio
Az Európai Unió demokratikus folyamatainak megerősítése érdekében kedden új rendeletek lépnek hatályba, amelyek a politikai reklámok átláthatóságát és azok megrendelőinek elszámoltathatóságát célozzák. Az Európai Bizottság által támogatott intézkedések célja, hogy a polgárok számára lehetővé tegyék a politikai hirdetők és az ő céljaik világosabb megismerését – közölte az uniós végrehajtó testület.

Az új szabályok értelmében a politikai hirdetéseket mostantól félreérthetetlenül jelölni kell, és olyan kulcsfontosságú információk közlése válik kötelezővé, mint a szponzor személye, a hirdetéshez kapcsolódó költségek, az érintett választási vagy jogalkotási folyamatok, valamint az alkalmazott online targetálási paraméterek. Az átláthatóság célja, hogy a választók megkülönböztethessék a hiteles beszédet a fizetett reklámtartalomtól, és ezáltal az EU elősegítse a nyílt demokratikus vitát elősegítő környezet kialakulását.

Ezen túlmenően létrehoznak egy mechanizmust a problémás hirdetések bejelentésére, amely biztosítja a gyors fellépést a félretájékoztatás vagy manipuláció bármely esete ellen.

Minden online politikai hirdetést egy online adattárban archiválnak majd, ami fokozza az elszámoltathatóságot és megkönnyíti a felügyeleti jogok gyakorlását.

A rendelet egyik legfontosabb rendelkezése az EU-n kívülről érkező hirdetések szponzorálásának korlátozása a választásokat vagy népszavazásokat megelőző három hónapban. Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy megóvja az európai demokratikus folyamatokat az indokolatlan külföldi befolyástól és beavatkozástól.

„Az új törvény átláthatóbbá teszi a politikai hirdetéseket, és erősebb védelmet biztosít a külföldi beavatkozással és manipulációval szemben. A választók számára könnyebb lesz azonosítani a fizetett tartalmakat, tudni fogják, hogy ki fizette azokat, és hogyan célozták meg őket az adott reklámmal” – mondta a döntésről Věra Jourová, az értékekért és átláthatóságért felelős alelnök.

Didier Reynders, az igazságügyi biztos azt mondta, a politikai reklámokra vonatkozó „új szabályok segítenek a polgároknak eligazodni a közügyekben, és megőrizni az európai választások átláthatóságát" - jegyezte meg Reynders.

Ezek a szabályok azonnal alkalmazandók lesznek, többek között a közelgő, 2024-es európai parlamenti választásokra is.

Míg egyes rendelkezések, például az átláthatósági kötelezettségek és a szolgáltatókra vonatkozó adatvédelmi szabályokat fokozatosan vezetik be, az átfogó cél ugyanaz marad: a demokratikus integritás megerősítése és a polgárok jogainak erősítése az egész EU-ban.

Az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy szorosan együttműködik a politikai hirdetések felhasználóival, a szolgáltatókkal, a felügyeleti hatóságokkal és más érdekelt felekkel a szabályoknak való megfelelés biztosításához.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
adózás adó kettősadózás adórendszer adótörvény beszámoló szja szja-bevallás