Finisben az EU új migrációs paktuma, borítékolható magyar felháborodással
Uniós források

Finisben az EU új migrációs paktuma, borítékolható magyar felháborodással

Portfolio
Az európai törvényhozók szerdán jóváhagyhatják az EU menekültügyi és migrációs rendszerének átfogó felülvizsgálatát, ezzel együtt pedig az új paktumot. A közel egy évtizede megkezdett munka után a reformok jelentős választ jelentenének a tömeges bevándorlás és menekültáradatok okozta kihívások kezelésében. Magyarország végig vétózta a terveket, pedig az Orbán-kormány korábbi elvárásaihoz igazítottak több pontot is a rendszerben.

A migrációs paktumként emlegetett, brüsszeli leánykori nevén a menekültügyi és bevándorlási szabályozás reformja utolsóelőtti nagy próbatételére vár szerdán: eredetileg 2016-ban kezdték el kidolgozni az új rendszert miután az Iszlám Állam térnyerése és a szíriai polgárháború elől több mint 2 millió menedékjog iránti kérelmet adtak be az EU-ban. Végül decemberben minősített többséggel a tagállamok és a parlament megállapodásra jutottak egy a kérelmek ügyintézését főként az EU határain kívülre telepítő rendszerbe, ez pedig most a végső szavazásra vár az Európai Parlamentben.

A várható szavazás egyelőre nem tűnik papírforma szerinti jóváhagyásnak: inkább a lemondás, mintsem az ünneplés érzése jellemzi a képviselői nyilatkozatokat. A törvényhozók, miután jelentős engedményeket tettek a migráció szigorúbb ellenőrzését tagállamoknak, elégedetlenségüket fejezik ki a megkötött kompromisszumokkal kapcsolatban. A szociáldemokratákat képviselő Matjaž Nemec keserű pirulának nevezte a megállapodást, míg Sophie in 't Veld liberális politikus tartózkodott az optimista gesztusoktól, kijelentve a Politicónak: „Nem fogok pezsgőt bontani”.

A reformok középpontjában a menedékjogi kérelmek elbírálásának felgyorsítása áll az EU külső határain, amelynek célja az illegális migráció kezelése. Az erőfeszítések ellenére a parlament nem tudta elérni, hogy a gyermekeket teljes mértékben mentesítsék a menekültügyi őrizetbe vétel alól. Ez lényegében azt jelenti, hogy elzártan, sokszor börtönszerű intézményekben kialakított helyszínen döntenek majd az ő és a szüleik kérelmeiről.

A reformok bevezetik továbbá a menedékjog iránti kérelmek elutasításának lehetőségét, ha az egyéneket biztonságosnak ítélt harmadik országba lehet átirányítani, ezáltal csökkentve az Európára nehezedő terhet – ez a lépés a jogi kihívások ellenére egyre népszerűbb. A nem kormányzati szervezetek aggodalmukat fejezték ki a jogok esetleges megsértése miatt, és sajnálkoztak, hogy a reformok nem foglalkoznak a menekültek tagállamok közötti méltányos elosztásával, ahogyan azt eredetileg javasolták.

A magyar kormány gyakorlatilag végigvétózta a javaslatot, noha az sok szempontból épp a korábbi magyar igényekre is választ ad: Orbán Viktor kabinetje többször is követelte, hogy a megerősített határvédelem legyen része a javaslatnak, valamint hogy ne legyen kötelező elosztási kvóta. Ugyanígy az is része volt a kommunikációnak, hogy az EU-n kívül állítsák meg a menekülteket, csak az eljárások után léphessenek be az államszövetség területére. A minősített többséggel elfogadott javaslat legnagyobb lobbistája Giorgia Meloni olasz miniszterelnök volt, ezért is fogadta a szokásosnál halkabb kritizálással a Fidesz-KDNP képviselőtábora is az új rendszert.

A bevándorlás kezelésében az európai szolidaritás jegyében három lehetősége lesz egy tagállamnak: elsőként a migránsok kvóta szerinti befogadása, másodikként a menekültek befogadása helyetti pénzügyi közreműködés (vagyis ki kell fizetni más országoknak az eljárási költségeket és az emberek elszállásolását), harmadikként pedig az EU határvédelmi képességeinek fejlesztéséhez való hozzájárulás választható.

Catherine Woollard, a Menekültek és Száműzöttek Európai Tanácsának vezetője a jogi reformokat az európai védelemhez való hozzáférés korlátozására tett kísérletének minősítette.

Mindazonáltal, mivel egyre nagyobb a nyomás a reformok keresztülvitelére az évek óta tartó patthelyzet után, a jogalkotók tisztában vannak a döntési kényszerrel. A parlamenti jóváhagyás elmaradása azzal a kockázattal jár, hogy az egész kezdeményezés belátható időre megint parkoló pályára kerül. A populista pártok várhatóan ellenezni fogják a reformokat, és még a nagyobb politikai csoportokon belül is vannak ellenvélemények.

A várakozások szerint nagyon szűk támogatottsággal megy át szerdán a törvény, pedig sok szélsőjobboldali pártnak is tetszik a javaslat. Így az a helyzet alakul ki, hogy az olasz Demokrata Párt ellenzi a paktumot, mert Giorgia Meloni miniszterelnök, a szélsőjobboldali Olasz Testvérek párt vezetője támogatja azt. A francia Köztársaságiak és a Szocialista Párt ellenzi, mert Macron támogatja, miközben a Renaissence Párt támogatja. A közép- és kelet-európai képviselők is szkeptikusak a javaslatot illetően, a Fidesz várhatóan leszavazza azt.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
sandro pierri