Szankciók: az EU saját bírósága üti a szegeket a korlátozások koporsójába
Uniós források

Szankciók: az EU saját bírósága üti a szegeket a korlátozások koporsójába

Portfolio
Az Európai Unió bírósága két orosz oligarchát, Pjotr Avent és Mihail Fridmant is levetette a szankciós lajstromból, ami veszélyest precedenst jelenthet a Kremlhez kötődő személyekkel szembeni uniós korlátozó intézkedeseknél. A bíróság elutasította azokat a bizonyítékokat, amelyek az oligarchákat Oroszország 2022-es ukrajnai inváziójával hozták összefüggésbe, rámutatva az EU kutatási és hírszerzési eljárásainak hiányosságaira. Mindkét orosz mágnás ügyében a magyar kormány is lobbizott.

Szerdai ítéletében az Európai Unió Bíróság megalapozatlannak találta a Pjotr Aven és Mihail Fridman ellen hozott uniós szankciós intézkedéseket, mivel nem bizonyítható a szerepük az orosz-ukrán háborúban. Mindez pedig komoly csapás lehet a büntetőintézkedések rezsimének, ugyanis az Európai Unió eddig 1706 személyt és 419 szervezetet vett a lajstromba az összes tagállam egyetértő szavazatával.

Az ítélet precedensértékű lehet, rávilágít a szankciók kiszabásakor alkalmazott átvilágítási eljárások hiányosságaira. Az Aven és Fridman ellen felhasznált bizonyítékokat, köztük újságcikkeket és nyílt leveleket, nem tartották kellően megalapozottnak a bíróságon, márpedig a korlátozások 80-85 százaléka ilyen érveken alapszik.

Az Európai Külügyi Szolgálat által megfogalmazott és a tagállamok által egyhangúlag jóváhagyott uniós szankciókat a nyilvánosan elérhető információkra való támaszkodás és a siettetett döntéshozatali folyamatok miatt vizsgálták. Miközben a brüsszeli tisztviselők hangsúlyozzák, hogy folyamatos erőfeszítéseket tesznek a jogi elvárásoknak való megfeleléshez, a bíróság döntése más, szankciókkal sújtott személyeket is felbátoríthat, hogy eljárást indítsanak.

„Az [uniós hivataloknak] a listázást meg kell indokolnia, és aktuális, naprakész információkra kell alapozniuk” – mondta Edouard Gergondet, a Mayer Brown szankciókra szakosodott ügyvédje a Financial Timesnak, hozzátette: „Nem szabad elfelejtenünk, hogy [az EU] rekordidő alatt rekordszámú jegyzéket fogadott el. Így nem meglepő, hogy nem mindegyik lett tökéletes”.

Érdekesség, hogy korábban kiderült, hogy a magyar kormány tavaly januárban 9 darab orosz oligarchát akart levetetni a szankciós listáról, köztük volt a mostani két pernyertes, Aven és Fridman is. Mind a ketten annak a nagyjából 50 orosz üzletemberből álló csoportnak a tagjai, akikkel rendszeresen konzultál Putyin, valamint akik nem tesznek egyetlen lépést sem az orosz elnöktől függetlenül. Fridman ukrán születésű orosz-izraeli iparmágnás. Az Alfa-Group, egy multinacionális orosz konszern egyik társalapítója. Pjotr Olegovics Aven korábban lett állampolgársággal is rendelkezett, 2022 márciusáig az orosz Alfa-Bankot vezette.

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrajna Gabona Haboru Export Importtilalom